Početna strana > Hronika > Vašington post: Rusija je dobitnik jer je uspela da zaštiti Asada
Hronika

Vašington post: Rusija je dobitnik jer je uspela da zaštiti Asada

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 15. septembar 2013.

VAŠINGTON - Dogovor o kontroli sirijskog hemijskog oružja koji su Sjedinjenje Američke Države i Rusija postigle u Ženevi označava delimičnu pobedu za sve strane - Vašington, Moskvu i režim Bašara al-Asada, osim za pobunjenike u Siriji koji su njime nezadovoljni i najavili su da ga neće poštovati, ocenjuje se u Vašingtonu.

"Vašington Post" piše da je dogovor na neki način pobeda predsednika Amerike Baraka Obame, koji je tako uspeo da "spase obraz" iz verovatne situacije u kojoj bi Kongres odbio napad.

Međutim, list navodi da je teško proceniti da li Obama, svojom politikom prema Siriji, igra šahovsku partiju koja je toliko dobro vođena, pa javnost ne može da je shvati, ili su u pitanju nasumični potezi u nadi da će ispasti najbolje.

"Prema onome što sada vidimo, izgleda da su u pitanju nasumični potezi, ali će Amerikanci, pošto ne žele vojnu akciju i to prihvatiti", ocenjuje Post.

List dodaje da bi Obama, u suprotnom, bez dogovora sa Rusima, bio u situaciji da naredi napad suprotno volji Kongresa ili da ne preduzme ništa protiv Asada.

"Da je pokušao da krene sa napadima protiv eksplicitne volje Kongresa, i velikog dela javnosti, to bi moglo da dovede i do zahteva za opozivom (impičmentom) od republikanaca, dok bi u slučaju da se povuče i ništa ne uradi ispao nemoćan na globalnoj pozornici", procenjuje vašingtonski dnevnik.

Rusija je dobitnik, jer je uspela da zaštiti Asada

Kada je u pitanju Rusija, Post piše da je ona dobitnik, jer je uspela da zaštiti Asada, dok kao jedini koji nisu zadovoljni dogovorom ostaju pobunjenici.

"Najbolje čemu mogu (pobunjenici) da se nadaju, je da će Asad biti pod snažnim političkim pritiskom, uključujući i ruskom, da ne koristi hemijsko oružje protiv njih. Ali, sve ukazuje da će njegove snage nastaviti konvencionalne napade na pobunjenike", dodaje se u analizi.

Sličnu ocenu daje i JuEsEj Tudej, ističući da Obama i pored toga što dobija dogovorom iz Ženeve, iz toga neće izvući nikakvu korist.

List ocenjue da je ovim dogovorom sa dnevnog reda za sada skinuta mogućnost vojne intervencije, i da je glavni cilj Obamine administracije da se oslobodi hemijskog oružja u Siriji.

"Međutim, Beloj kući će ubuduće biti teže da Asada proglašava odgovornim za brutalni napad od 21. avgusta", ističe JuEsEj Tudej i podseća da će upravo režim biti taj koji će sprovoditi proces uklanjanja hemijskog oružja i saradnje sa međunarodnom zajednicom.

"Akt izazovne slabosti na američkoj strani"

Da Obamu čekaju kritike dela političke javnosti zbog dogovora sa Rusima, uz ocenu da je na taj način pokazao slabost SAD oko sirijske krize, vidi se iz stavova uticajnih republikanskih senatora DŽona Mekejna i Lindzija Grahama, koji su od početka bili za intervenciju.

Oni su sinoć, u odvojenim saopštenjima, ocenili da će, kako prijatelji, tako i neprijatelji Amerike, videti Ženevski sporazum kao "akt izazovne slabosti na američkoj strani".

"Ne možemo da zamislimo lošiji signal koji šaljemo Iranu, dok on nastavlja sa radom na stvaranju nuklearnog oružja", naglasili su senatori.

Oni kažu da bez rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom bi bila uvedena pretnja upotrebe sile ako Asadov režim ne ispuni dogovoreno, ceo okvir sporazuma nema nikakvo značenje.

Senatori smatraju da će režim u Siriji sada iskoristiti vreme koje sledi da odloži predaju oružja i da obmane međunarodne posmatrače.

Intervencionizam SAD na svetskoj sceni ujedinio je po ovom pitanju i pripadnike različitih političkih opredeljenja, pa se tako na liniji kritike Obame nalazi i nekadašnji pomoćnik državnog sekretara u Klintonovoj demokratskoj administraciji, DŽejms Rubin.

Prema njegovim rečima, došlo je do potpune transformacije u američkoj spoljnoj politici, uz ocenu da se SAD vraćaju izolacionizmu po tom pitanju, svojstvenom vremenu pred Drugi svetski rat.

"Gde je danas osuda sirijskih pokolja od medija, javnosti, spoljnopolitičkih komentatora? Obamin minimalistički pristup u spoljnoj politici je veoma popularan u Americi, ali smatram da će nacija zbog toga izgubiti", ocenjuje Rubin.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner