Početna strana > Hronika > Valerija Gontarjova: Ukrajina ne planira da do kraja godine plati avans za ruski gas
Hronika

Valerija Gontarjova: Ukrajina ne planira da do kraja godine plati avans za ruski gas

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. decembar 2014.

Valerija Gontarjova: Ukrajina ne planira da do kraja godine plati avans za ruski gas

Ukrajina ne planira da do kraja godine izvrši uplatu za isporuke ruskog gasa, saopštila je guvernerka Narodne banke Ukrajine Valerija Gontarjova.

"Prognoze (za valutne rezerve) na kraju godine su bolje, nego što smo očekivali. Trebali smo da kupimo još 1 milijardu kubnih metara ruskog gasa, ali ta kupovina neće biti izvršena ove godine," kazala je guvernerka na pres-konferenciji u utorak.

Predstavnik "Gasproma" je ranije izjavio da ruska kompanija očekuje uplatu avansa od "Naftogasa" za isporuke gasa u januaru. Pri tome, po njegovim rečima na januar će biti prenesen i plaćeni, ali još uvek ne i isporučeni gas za decembar. Od plaćene za decembar 1 milijarde kubnih metara gasa, ukrajinska strana, u ovom trenutku, preuzela je samo 300 miliona kubnih metara.

Ruska kompanija potpisala ugovor o izvozu struje u Ukrajinu

Ruska kompanija "Inter RAO" i "Ukrinterenergo" potpisali su ugovor o izvozu struje nz Rusije u Ukrajinu. Osim toga, strane su se dogovorile i o obezbeđivanju sigurnog i stabilnog snabdevanja strujom Krima, saopštilo je u utorak Ministarstvo energetike Rusije.

"Godišnji ugovor stupa na snagu 30. decembra 2014. godine i predviđa ravnomerni grafik isporuka obima do 1500 MVt. Paralelno, u cilju sigurnog i stabilnog snabdevanja strujom Krima, zaključen je drugi ugovor između strukture-kćerke "Inter RAO" - Centrom za ostvarivanje obračuna (COO) i "Ukrinterenergo"," objavio je ministar energetike RF Aleksandar Novak, kojeg citira pres-služba.

Na ovaj način, ruska strana je u potpunosti zadovoljila zahteve Ukrajine za isporukom struje. Pri tome, ispoštovan je i uslov RF - obezbeđivanje strujom Krima.

(Glas Rusije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner