Хроника

Валерија Гонтарјова: Украјина не планира да до краја године плати аванс за руски гас

Штампа
уторак, 30. децембар 2014.

Валерија Гонтарјова: Украјина не планира да до краја године плати аванс за руски гас

Украјина не планира да до краја године изврши уплату за испоруке руског гаса, саопштила је гувернерка Народне банке Украјине Валерија Гонтарјова.

"Прогнозе (за валутне резерве) на крају године су боље, него што смо очекивали. Требали смо да купимо још 1 милијарду кубних метара руског гаса, али та куповина неће бити извршена ове године," казала је гувернерка на прес-конференцији у уторак.

Представник "Гаспрома" је раније изјавио да руска компанија очекује уплату аванса од "Нафтогаса" за испоруке гаса у јануару. При томе, по његовим речима на јануар ће бити пренесен и плаћени, али још увек не и испоручени гас за децембар. Од плаћене за децембар 1 милијарде кубних метара гаса, украјинска страна, у овом тренутку, преузела је само 300 милиона кубних метара.

Руска компанија потписала уговор о извозу струје у Украјину

Руска компанија "Интер РАО" и "Укринтеренерго" потписали су уговор о извозу струје нз Русије у Украјину. Осим тога, стране су се договориле и о обезбеђивању сигурног и стабилног снабдевања струјом Крима, саопштило је у уторак Министарство енергетике Русије.

"Годишњи уговор ступа на снагу 30. децембра 2014. године и предвиђа равномерни график испорука обима до 1500 МВт. Паралелно, у циљу сигурног и стабилног снабдевања струјом Крима, закључен је други уговор између структуре-кћерке "Интер РАО" - Центром за остваривање обрачуна (ЦОО) и "Укринтеренерго"," објавио је министар енергетике РФ Александар Новак, којег цитира прес-служба.

На овај начин, руска страна је у потпуности задовољила захтеве Украјине за испоруком струје. При томе, испоштован је и услов РФ - обезбеђивање струјом Крима.

(Глас Русије)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]