Početna strana > Hronika > Užice: Osvanuo mural pilotima stradalim u odbrani Srbije - "Srce heroja zauvek živi, ne mogu da ga ubiju, 1999."
Hronika

Užice: Osvanuo mural pilotima stradalim u odbrani Srbije - "Srce heroja zauvek živi, ne mogu da ga ubiju, 1999."

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. april 2015.

Veličanstven mural pilotima stradalim u odbrani Srbije 1999. godine osvanuo u Užicu.

Lica Živote Đurića, Zorana Radosavljevića i Milenka Pavlovića osvanula su pred Užičanima. Grupa mladih umetnika iz grada na Đetinji oslikala je na mestu pošte srušene u NATO agresiji veličanstven mural posvećen pilotima stradalim u odbrani Srbije 1999. godine. Pored prikaza junaka, mural sadrži i natpis: "Srce heroja zauvek živi, ne mogu da ga ubiju - 1999."

Tako je Užice još jednom ispoljilo svoj slobodarski duh, zahvaljujući mladim, školovanim umetnicima okupljenim u grupi "Bunt", koji ne žele da se ovim povodom o njima piše, jer misle da je tako ispravno. Oni su, međutim, Užičanima poznati po svojim delima. Jedan od njih, oslikao je mural patrijarha Pavla i cara Lazara na prilazu gradskoj plaži, u želji da vladajuću ikonografiju šljaštećih zvezdica na plavoj podlozi zamene primerenije i za Užičane značajnije slike.

Hrabrim pilotima stradalim u odbrani Srbije, država se nikada nije odužila na pravi način, ali će njihovo herojstvo ostati urezano u pamćenju naroda. To potvrđuju i emotivne reakcije Užičana, od ponosnog osmeha do suza, ispred veličanstvenog murala.

(Večernje novosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner