четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ужице: Освануо мурал пилотима страдалим у одбрани Србије - "Срце хероја заувек живи, не могу да га убију, 1999."
Хроника

Ужице: Освануо мурал пилотима страдалим у одбрани Србије - "Срце хероја заувек живи, не могу да га убију, 1999."

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 15. април 2015.

Величанствен мурал пилотима страдалим у одбрани Србије 1999. године освануо у Ужицу.

Лица Животе Ђурића, Зорана Радосављевића и Миленка Павловића осванула су пред Ужичанима. Група младих уметника из града на Ђетињи осликала је на месту поште срушене у НАТО агресији величанствен мурал посвећен пилотима страдалим у одбрани Србије 1999. године. Поред приказа јунака, мурал садржи и натпис: "Срце хероја заувек живи, не могу да га убију - 1999."

Тако је Ужице још једном испољило свој слободарски дух, захваљујући младим, школованим уметницима окупљеним у групи "Бунт", који не желе да се овим поводом о њима пише, јер мисле да је тако исправно. Они су, међутим, Ужичанима познати по својим делима. Један од њих, осликао је мурал патријарха Павла и цара Лазара на прилазу градској плажи, у жељи да владајућу иконографију шљаштећих звездица на плавој подлози замене примереније и за Ужичане значајније слике.

Храбрим пилотима страдалим у одбрани Србије, држава се никада није одужила на прави начин, али ће њихово херојство остати урезано у памћењу народа. То потврђују и емотивне реакције Ужичана, од поносног осмеха до суза, испред величанственог мурала.

(Вечерње новости)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер