Početna strana > Hronika > „Utisak nedelje“: Janković - Orlić namerno pustio da dođe do sukoba, kako bi se koristio kao argument da je „Skupština besmislena“ i „pokušaj linča predsednika“. Bakić: Vučić je rodonačelnik svog primitivizma i nenormalnosti
Hronika

„Utisak nedelje“: Janković - Orlić namerno pustio da dođe do sukoba, kako bi se koristio kao argument da je „Skupština besmislena“ i „pokušaj linča predsednika“. Bakić: Vučić je rodonačelnik svog primitivizma i nenormalnosti

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 06. februar 2023.

O čemu se suštinski izjašnjavamo kada se zalažemo za prihvatanje evropskog plana ili kada se zalažemo za njegovo odbijanje, kao i da li je suština u izjašnjavanju za ili protiv Evropske unije, ali i da li je moguć dijalog u društvu, samo su neka od pitanja o kojima su večeras govorili profesori Ivo Visoković, Vladeta Janković i Jovo Bakić.

Profesor sa Fakulteta političkih nauka Ivo Visković ocenio je dešavanja na sednici Skupštine Srbije o Kosovu, a na kojoj je došlo i do fizičkog obračuna, kao bruku ne samo ljudi koji su u tome učestvovali, već i države.

„To je bruka… Dozvoliti sebi da se tako nešto dogodi, to je zaista bilo van svakog normalnog ponašanja, ja ne mogu da poverujem da su toliko podlegli afektu da su sebi to dozovlili. Ovo je redak slučaj da se poslanici fizički potuku“, rekao je Visković u emisiji „Utisak nedelje“ na TV Nova S.

Govoreći o evropskom predlogu za Kosovo, gost „Utiska nedelje“ je ocenio da Srbija nije u situaciji da može mnogo da traži i očekuje.

„Spas nam je (kosovski premijer Aljbin) Kurti koji zateže, te se naša strana pokazuje kao kooperativnija… Aljbina Kurtija ja zovem ‘Kruti’ jer nema iole razuma i kompromisa, i to će ga na kraju diskvalifikovati“, dodao je on.

Ocenjuje i da je „suviše naivno“ da mislimo da ćemo za mesec ili dva imati rešenje za Kosovo.

Dodaje i da evropski predlog ima neke slabosti.

„Ono što je dato ide naruku albanskoj strani“, ocenio je Visković i dodao da on ne vidi opciju da Srbija „sačuva više od toga jer je realnost u međunarodnim odnosima drugačija“.

On je istakao i da postoji suštinsko pitanje, a to je da li Srbi i Albanci mogu i žele da žive zajedno.

„Ako žele i mogu, onda postoji rešenje koje može da zadovolji obe strane, a to je konfederacija, to niko do sada nije pomenuo“, rekao je Visković.

Sa druge strane, za Vladetu Jankovića ideja o konfederaciji nije realna.

„Albanci to neće i zanositi se time je naivno“, ocenio je Janković.

Janković je istakao da evropski predlog za Kosovo ne bi smeo da se prihvati, a dodaje i da je navodno „raspoloženje javnosti protiv prihvatanja tog predloga“.

On isključuje mogućnost da se razgovara o prijemu Kosova u UN.

„Vi sada imate ultimatum i, da se ne lažemo, imate situaciju u kojoj Vučić dobija period od nekoliko meseci ‘predaha’ kako bi pridobio podršku javnosti“, rekao je Janković i dodao da Vučića „drži još jedna stvar, odnosno kosovski premijer Kurti koji ide krajnje radikalno“.

„Ovi (na Zapadu) prvo moraju da slome Kurtija, a slomiće ga, a onda na red dolazi implementacija“, dodao je Janković.

Istakao je da Kosovo ulaskom u UN de jure postaje država i više nije deo Srbije.

Janković smatra da je Aleksandar Vučić „destruktivan čovek“, te da ne vidi svrhu da sa njim razgovara o rešenju za Kosovo.

Govoreći o incidentu na sednici Skupštine Srbije o Kosovu, Janković navodi da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić „namerno pustio da dođe do sukoba“.

„Počeli su da se guraju i psuju, bilo je fizičkog kontakta. Sada se koristi kao argument da je Skupština ne samo besmislena, nego da je to bio i pokušaj linča predsednika, što je – da se čovek prekrsti levom rukom“, rekao je on i dodao:

„Vučić nijednog trenutka nije prestao da govori dok se sve dešavalo, a Orlić nije hteo da prekine sednicu.“

Janković je kazao da je „znao da će jednom doći do incidenta još kada je Orlić imenovan za predsednika Skupštine, a Milenko Jovanov za šefa poslaničke grupe naprednjaka, jer su obojica konfliktne ličnosti“.

„Jedini lek protiv toga je da opozicija ima jedno koordinaciono telo, gde moraju da se redovno sastaju i da se dogovore šta rade“, dodao je on.

Sociolog Jovo Bakić okarakterisao je predsednika Srbije Aleksandar Vučić kao „rodonačelnik svog primitivizma, prostakluka i sve nenormalnosti“.

„Dok govori o pristojnoj i normalnoj Srbiji, on je izvor tog nenormalnog stanja, a Vladimir Orlić i drugi ministri u Vladi Srbije su njegove sluge koje uživaju da budu u tim ulogama“, rekao je Bakić.

Govoreći o sukobu na sednici o Kosovu, Bakić je ocenio da se opozicija „suviše lako upecala i učestvovala u vrlo lošem i rđavom scenariju“.

„Mislim da su svi neprijatelji Srbije bili radosni što se to desilo“, rekao je Bakić.

On je ocenio da je naš ključni problem u Srbiji što „nemamo državu“, ali i to što kao društvo nismo zreli.

Bakić je kazao da i njemu „evropski predlog liči na ultimatum“.

„Kada imate državu koju je otela mafija, čemu možete da se nadate? Ovaj predlog stiže u onom trenutku kada je svima jasno da smo mi jedna gomila besprizornika i da sa nama može da radi ko šta hoće. Naravno, okidač za ovaj predlog je rat u Ukrajini, gde postoji manje ili više iracionalan strah na Zapadu da smo mi neki mali Rusi“, ocenio je Bakić.

Političari u Srbiji su članovi oligarhije koji uglavnom vode računa o njihovom sopstvenom interesu i to je nesreća ovog društva, istakao je Bakić.

On se u „Utisku nedelje“ osvrnuo i na pitanje sankcija Rusiji i dodao je da je protiv uvođenja sankcija bilo kojoj državi na svetu jer je „deset godina živeo pod njima u Srbiji“.

„NATO je za mene zločinačka organizacija i uvek će biti“, poručio je Bakić.

(Nova.rs)