Početna strana > Hronika > UN: Sirijska vlada i opozicija složili su se da počnu sa izradom nacrta novog Ustava Sirije
Hronika

UN: Sirijska vlada i opozicija složili su se da počnu sa izradom nacrta novog Ustava Sirije

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 17. oktobar 2021.

Sirijska vlada i opozicija u ratom razorenoj zemlji složili su se da počnu sa izradom nacrta novog ustava, izjavio je specijalni izaslanik UN-a za Siriju Gir Pedersen.

On je ocenio da je to veliki korak posle devetomesečne pauze u pregovorima i nekoliko beskorisnih rundi.

On nije naveo više detalja sa sastanka sa kopredsedavajućim ustavne komisije koju čine članovi režima sirijskog predsednika Bašara Al-Asada, nevladinih organizacija i sirijske opozicije.

„Prvi put sam se sastao sa dvojicom kopredsednika, jednog je imenovala sirijska vlada, a drugog opozicija, na sadržajnom i iskrenom razgovoru kako nastaviti ustavnu reformu“, rekao je Pedersen na konferenciji za novinare u Ženevi.

Sirijske strane počeće zvanične sastanke u ponedeljak u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN.

Komisija, koji se sastoji od 45 predstavnika sirijske Vlade, opozicije i predstavnika civilnog društva, ima mandat da izradi novi ustav.

Poslednja runda pregovora završena je u januaru bez napretka.

U desetogodišnjem sukobu u Siriji poginulo je više od 350.000 ljudi, a više od pet miliona civila je pobeglo uglavnom u susedne zemlje.

SAD i nekoliko zapadnih saveznika optužili su Asada da je namerno odugovlačio i odlagao izradu novog ustava zbog predsedničkih izbora, koji su održani u maju, kako bi izbegao glasanje pod nadzorom UN-a.

Asad je ubedljivo pobedio obezbedivši četvrti sedmogodišnji mandat.

Izbori su održani u skladu s Ustavom Sirije, suprotno Rezoluciji 2254 Saveta bezbednosti UN, kojom su članice tog tela jednoglasno podržale politički proces i „mapu puta“ ka miru, koji počinje izradom nacrta novog ustava, a završava se organizovanjem izbora uz nadzor UN.

(Beta, AP)