Хроника

УН: Сиријска влада и опозиција сложили су се да почну са израдом нацрта новог Устава Сирије

Штампа
недеља, 17. октобар 2021.

Сиријска влада и опозиција у ратом разореној земљи сложили су се да почну са израдом нацрта новог устава, изјавио је специјални изасланик УН-а за Сирију Гир Педерсен.

Он је оценио да је то велики корак после деветомесечне паузе у преговорима и неколико бескорисних рунди.

Он није навео више детаља са састанка са копредседавајућим уставне комисије коју чине чланови режима сиријског председника Башара Ал-Асада, невладиних организација и сиријске опозиције.

„Први пут сам се састао са двојицом копредседника, једног је именовала сиријска влада, а другог опозиција, на садржајном и искреном разговору како наставити уставну реформу“, рекао је Педерсен на конференцији за новинаре у Женеви.

Сиријске стране почеће званичне састанке у понедељак у Женеви, под покровитељством УН.

Комисија, који се састоји од 45 представника сиријске Владе, опозиције и представника цивилног друштва, има мандат да изради нови устав.

Последња рунда преговора завршена је у јануару без напретка.

У десетогодишњем сукобу у Сирији погинуло је више од 350.000 људи, а више од пет милиона цивила је побегло углавном у суседне земље.

САД и неколико западних савезника оптужили су Асада да је намерно одуговлачио и одлагао израду новог устава због председничких избора, који су одржани у мају, како би избегао гласање под надзором УН-а.

Асад је убедљиво победио обезбедивши четврти седмогодишњи мандат.

Избори су одржани у складу с Уставом Сирије, супротно Резолуцији 2254 Савета безбедности УН, којом су чланице тог тела једногласно подржале политички процес и „мапу пута“ ка миру, који почиње израдом нацрта новог устава, а завршава се организовањем избора уз надзор УН.

(Бета, АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]