Početna strana > Hronika > UN osuđuju Australiju zbog diskriminacije Aboridžina
Hronika

UN osuđuju Australiju zbog diskriminacije Aboridžina

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27. avgust 2009.

KANBERA – Australija je prekršila međunarodne obaveze o ljudskim pravima autohtonog stanovništva postavljanjem radikalnih ograničenja Aboridžinima u cilju suzbijanja zloupotrebe dece, izjavio je u Kanberi zvaničnik UN.

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava autohtonih naroda DŽems Anaja je rekao na pres-konferenciji da je za vreme 12-dnevne posete Australiji prikupio činjenice koje otkrivaju da Aboridžini još uvek trpe zbog „duboko ukorenjenog rasizma”.

Anajina izjava dolazi u trenutku kada je Australija predstavila najnoviji plan za borbu protiv nejednakosti, lošeg zdravstvenog stanja i siromaštva pola miliona Aboridžina, koji su ugroženi od dolaska belih doseljenika pre više od 200 godina.

Vlada je saopštila da će ove godine uspostaviti novo nacionalno savetničko telo za politiku prema Aboridžinima.

Oni čine oko dva odsto od 22 miliona stanovnika Australije, ali i pored ogromne sume novca uložene u različite programe za poboljšanje njihovog položaja, kako ističe agencija AP, ostaju najsiromašnija i najbolesnija etnička zajednica, sa najmanjim mogućnostima.

Anaja, profesor međunarodnog humanitarnog prava na Univerzitetu u Arizoni, rekao je da je posebno zabrinut zbog ograničenja koja je australijska vlada postavila Aboridžinima na Severnoj teritoriji posle izveštaja vladine komisije iz 2006. o masovnom seksualnom zlostavaljanju dece u zabačenim selima.

Vlada je suspendovala zakone protiv disriminacije da bi Aboridžinima mogla da zabrani alkohol i tvrdu pornografiju i ograniči načine na koje troše novac od socijalne pomoći, a ove mere se ne odnose na druge Australijance.

„Ove mere otvoreno diskriminišu Aboridžine, krše njihovo pravo na samoopredeljenje i žigošu već žigosane”, rekao je Anaja novinarima u Kanberi.

Novo savetodavno telo biće nezavisno od izvršne vlasti i biće slabija verzija nacionalne organizacije Aboridžina koja je od 1990. do 2005. usmeravala milijarde dolara u fondove pomoći, a njene članove birali su sami Aboridžini.

Ranija konzervativna vlada Australije raspustila je 2005. to telo zbog navodne korupcije i lošeg upravljanja, a njene dužnosti prenela na druga ministarstva.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner