Хроника

УН осуђују Аустралију због дискриминације Абориџина

Штампа
четвртак, 27. август 2009.

КАНБЕРА – Аустралија је прекршила међународне обавезе о људским правима аутохтоног становништва постављањем радикалних ограничења Абориџинима у циљу сузбијања злоупотребе деце, изјавио је у Канбери званичник УН.

Специјални известилац УН за људска права аутохтоних народа Џемс Анаја је рекао на прес-конференцији да је за време 12-дневне посете Аустралији прикупио чињенице које откривају да Абориџини још увек трпе због „дубоко укорењеног расизма”.

Анајина изјава долази у тренутку када је Аустралија представила најновији план за борбу против неједнакости, лошег здравственог стања и сиромаштва пола милиона Абориџина, који су угрожени од доласка белих досељеника пре више од 200 година.

Влада је саопштила да ће ове године успоставити ново национално саветничко тело за политику према Абориџинима.

Они чине око два одсто од 22 милиона становника Аустралије, али и поред огромне суме новца уложене у различите програме за побољшање њиховог положаја, како истиче агенција АП, остају најсиромашнија и најболеснија етничка заједница, са најмањим могућностима.

Анаја, професор међународног хуманитарног права на Универзитету у Аризони, рекао је да је посебно забринут због ограничења која је аустралијска влада поставила Абориџинима на Северној територији после извештаја владине комисије из 2006. о масовном сексуалном злоставаљању деце у забаченим селима.

Влада је суспендовала законе против дисриминације да би Абориџинима могла да забрани алкохол и тврду порнографију и ограничи начине на које троше новац од социјалне помоћи, а ове мере се не односе на друге Аустралијанце.

„Ове мере отворено дискриминишу Абориџине, крше њихово право на самоопредељење и жигошу већ жигосане”, рекао је Анаја новинарима у Канбери.

Ново саветодавно тело биће независно од извршне власти и биће слабија верзија националне организације Абориџина која је од 1990. до 2005. усмеравала милијарде долара у фондове помоћи, а њене чланове бирали су сами Абориџини.

Ранија конзервативна влада Аустралије распустила је 2005. то тело због наводне корупције и лошег управљања, а њене дужности пренела на друга министарства.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]