Početna strana > Hronika > Uloga Albanije u trgovini organima otetih Srba
Hronika

Uloga Albanije u trgovini organima otetih Srba

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. decembar 2010.

U zatvoru u Tirani 1999. bilo 37 Srba, koji su odvođeni na privatni posed koji je pripadao tadašnjem predsedniku Albanije Salji Beriši, tvrdi za "Novosti" Lj.K. Kako kaže sagovornik beogradskog lista, novac od prodaje organa korišćen je za podmićivanje međunarodnih zvaničnika.

Posed na kome su bili zarobljeni Srbi navodno bio u vlasništvu Saljija Beriše

Anonimni svedok je u nastavku priče za „Novosti“', koje je sve zatvore obišla, tragajući za kidnapovanim Srbima sa Kosmeta i šta je sve tom prilikom videla. Pored Tirane, gde je "posetila" centralni zatvor, sagovornik ''Novosti“ bila je u logorima u Draču, Fljori, Kuksu, to jest takozvanu ''žutu kuću“ u kojoj su se i sastajali čelnici OVK.

Drogirali ih, pa ih kasapili...

''Tragajući za kidnapovanim Srbima, pod specijalnim okolnostima koje su mi otvarale vrata kod najvećih albanskih zvaničnika, decembra 1999. godine prvi put sam se obrela u Albaniji. Kako bih prikupila što više informacija o kidnapovanim Srbima, nastavila sam da dolazim u ovu zemlju sa namerom da ’obiđem’ sve logore u kojima su bili zatočeni Srbi“, izjavila je za "Novosti" pedesetogodišnja Lj. K.

Pored Tirane, gde je "posetila" centralni zatvor, sagovornica „Novosti“ bila je u logorima u Draču, Fljori, Kuksu, to jest takozvanu ''žutu kuću“ u kojoj su se i sastajali čelnici OVK. Sva vrata su joj se otvarala zbog novca. Za dobijene informacije plaćala je znatne sume novca. Prva destinacija u potrazi za srpskim zatočenicima Lj. K. bio je centralni zatvor u Tirani. Tamo je ušla uz pomoć tamošnjeg inspektora, iz mešovitog srpsko-albanskog braka.

''U ovom zatvoru bilo je 37 Srba kidnapovanih na Kosmetu. Bili su raspoređeni u nekoliko većih prostorija. Iako je bila zima, neki od njih bili su polubosi, oskudno obučeni i vidno iznureni“, otkriva detalje Lj.K. tvrdeći da su Srbe iz ovog zatvora odvodili u privatni posed nadomak grada, nalik seoskom ranču, u vlasništvu tadašnjeg predsednika Sali Beriše.

Na posedu se nalazila najmodernija bolnica. Tu su Srbima vađeni organi. Pokušavala je da razgovara za zatočenim Srbima.

''Ostali su nemi na sva moja pitanja. Strah i nepoverenje vladali su Srbima. Verovatno su bili i pod sedativima“, dodaje ona.

Sagovornica ''Novosti“ tvrdi da je u tom zatvoru prepoznala doktora Petkovića iz Prištine, Gorana Stolića iz Prizrena, Milorada Avramovića iz Istoka. Sledeća stanica na putu istine bila je "žuta kuća" u okolini Kuksa. Tu je zatekla 12 otetih Srba.

''Osim vađenja organa kidnapovanim Srbima, u toj kući sastajao se i sam vrh OVK sa tadašnjim čelnicima Albanije, i tu su se dogovarali o razvijanju kriminalnih aktivnosti, od trgovine organima, preko oružja do droge“, priča Lj.K. koja je saznala da je o vađenju organa zatočenicima odlučivao tim lekara, koji je i operisao. Kidnapovanim ljudima vađeni su srce, koštana srž, rožnjače, bubrezi, jetre...

''Od prijatelja, bliskog vođama OVK, saznala sam da jedan deo novca dobijenog od te krvave prodaje srpskih organa završava kao mito za visoke međunarodne zvaničnike“, tvrdi Lj.K. Obišla je, zatim, i mesto Fljora. I tu je bila bolnica u kojoj su vađeni organi zatočenim Srbima i Romima.

Među žrtvama su bili i stranci, pre svega devojke iz Ukrajine, Rumunije, Bugarske, koje su na sever Albanije dovođene na prevaru. Stravične scene zatekla je i u Draču. Kidnapovani su držani u štali. Noću su iz privremenog logora dopirali krici zatvorenika.

Transport

Sagovornica "Novosti" tvrdi da su izvađene organe Albanci transportovali privatnim helikopterima u specijalnim ručnim frižiderima. Organi su potom prodavani na crnom tržištu Evrope i Amerike. Za svaki organ se, navodi, unapred znala cena dok su novac uzimale vođe OVK.

Zločini na sve strane, a Srbija ćuti...

Novi dokazi o zločinima nad Srbima potresli su domaću i svetsku javnost, ali vlast u Srbiji uopšte nije odreagovala. Tako je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kazao da bi Euleks trebalo da pokrene postupak protiv Tačija, jer on ''ne bi bio dostupan našim organima gonjenja'', dok je predsednik Srbije Boris Tadić kazao da je Tači nevin dok se ne dokaže suprotno. Predsednik Srbije je čak prokomentarisao da pomenuti izveštaj neće uticati na dijalog Beograda i Prištine.

(Vesti)