среда, 20. јануар 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Уједињени против ковида упутили Предрагу Кону отворено писмо у 50 тачака: Да ли сте свесно прихватили да учествујете у политичкој кампањи која траје све време епидемије?
Хроника

Уједињени против ковида упутили Предрагу Кону отворено писмо у 50 тачака: Да ли сте свесно прихватили да учествујете у политичкој кампањи која траје све време епидемије?

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 27. новембар 2020.

Лекари окупљени у оквиру иницијативе Уједињени против ковида (УПК) обратили су се епидемиологу и члану Кризног штаба Предрагу Кону отвореним писмом у ком су навели бројна питања на која захтевају одговоре, а која се тичу поступања Кризног штаба, али и нереаговања у одређеним ситуацијама. Упитали су га, између осталог, да ли је свестан последица кашњења мера од 20 дана, шта је учинио да заштити колеге које су дигле глас од прогона и зашто се огласио тек дан после избора, након вишенедељне ћутње у јуну.

У писму наводе да знају да Кон није шеф медицинског дела Кризног штаба (КШ), али додају да је он најутицајнији и у јавности најприсутнији члан.

"Ваша улога повлачи и сразмерну одговорност"

"Та ваша улога повлачи и сразмерну одговорност. Последњих готово девет месеци сведоци смо неколицине, најблаже речено, упитних чињеница које се везују за ваш рад и ангаżовање током ове епидемије. Почев од контрадикторних јавних иступа, одласка на раније испланирани годишњи одмор, па све до изгубљеног поверења грађана, што сте и сами неколико пута признали", наводи се у отвореном писму у коме се додаје да су принуђени, "како немају прилику за дијалог" са Коном, да му се обрате на тај начин и захтевају одређене одговоре.

"Да ли сте свесно прихватили да учествујете у политичкој кампањи која траје све време епидемије"

Уједињени против ковида поставили су бројна питања наведена у 50 тачака, а између осталих, упитали су: "Да ли сте свесно прихватили да учествујете у политичкој кампањи која траје све време епидемије".

Констатујући да су у првом таласу (март-април) многи здравствени радници били кажњавани зато што су тражили заштитну опрему или се усуђивали да је сами узму из болничких складишта, упитали су Кона да ли одобрава праксу прогањања (премештања итд.) својих колега само зато што су се залагали за поштовање принципа личне заштите, као и да ли су он или Кризни штаб указали да су одговорни директори који нису обезбедили потребну опрему (превасходно маске и рукавице).

Упитали су га да ли су разматрали мере које је удружење лекара "Уједињени против ковида" упутило здравственим властима 14. октобра. "Не чини ли вам се да су бар неке од тих мера биле примерене ситуацији и да су могле да вас подстакну да их на време предложите и примените", питају УПК.

"Зар Вам се не чини да сте закаснили два месеца?"

Подсећајући да Кон ових дана спомиње да је још 6. новембра КШ разматрао мере спречавања трећег таласа, упитали су га зар му се не чини да су у том моменту каснили (скоро) два месеца и која је цена тог кашњења.

"Да ли сматрате да сте као епидемиолог у КШ без грешке водили ову епидемију? Ако да, да ли је грешка то што мере касне 20 дана, по вашим речима? Да ли сте свесни последица кашњења мера 20 дана? Ако не, да ли сматрате да и даље треба да будете део КШ и имате легитимитет да се обраћате грађанима", стоји, између осталог, у писму.

Кона су упитали и који епидемиолошки параметар је показао да се види успоравање ширења вируса, како је изјављивао ових дана, и како тумачи свакодневне све веће бројеве позитивних особа.

"Од укидања ванредног стања, 6. маја, до избора, 21. јуна, одржавани су политички митинзи, учесници су довожени у пренатрпаним аутобусима, игране су утакмице пред 20-ак хиљада гледалаца (по томе смо се прочули у свету), мешали се без икаквих ограничења навијачи из три највећа града у земљи (Нови сад, Ниш, Београд), а КШ као да је био у хибернацији. Да ли сте се осећали нелагодно током тих дугих шест седмица? Није ли вам дошла на ум идеја да, као стручњак, изразите своје неслагање", питају УПК.

Мада целокупно светско искуство казује да се после ванредног стања, односно рестриктиктивних мера, оне морају укидати врло поступно, једна по једна, уз пажљиво праћење ефекта, ми смо то учинили скоро у једном даху

"Мада целокупно светско искуство казује да се после ванредног стања, односно рестриктиктивних мера, оне морају укидати врло поступно, једна по једна, уз пажљиво праћење ефекта, ми смо то учинили скоро у једном даху (са изузетком једне или две мере). Да ли за то одступање од очекиване праксе имате неко објашњење, осим политичких потреба", питају Уједињени.

Упитали су и да ли је председник Републике задужен за планирање укидања рестриктивних мера и да ли његово јавно изнето мишљење има већу снагу од претходно изнетог његовог става, као најистакнутијег представника струке у КШ, подсећајући да је једна Вучићева изјава изменила одлуку Кризног штаба, донету почетком маја, о понашању у београдском јавном саобраћају. Да ли сте то доживели као политички притисак и како сте реаговали, питали су с тим у вези.

Многи шиканирани и смењивани

"Током лета је скоро 3000 ваших колега тражило да се чује њихов глас. Неки од њих су шиканирани, а неки смењивани са функција које су обављали. Да ли одобравате такво осветничко понашање власти? Шта сте учинили да заштитите своје колеге од прогона", упитали су.

УПК питају Кона и да ли је свестан чињенице да су различите поруке које су стизале од чланова КШ, и политичког и медицинског дела, "понекад смислено дијаметрално супротне у само једном дану, допринеле збуњивању грађана и потпуном губитку поверења не само у КШ, већ, што је много горе, у лекарску професију".

До данас нерешен проблем недостатка тестова

Између осталог, поставили су му питање да ли се сматра, као члан КШ, одговорним због несташице тестова, као и због закаснелог повлачења материјалних резерви из магацина у марту. Констатујући да "проблем недостатка тестова није решен до данас", додали су да се ПЦР тест "и даље врло рестриктивно користи у Србији, упркос искуствима земаља које су најуспешније у борби против ковида 19 и инсистирању СЗО да се поштује тај приступ".

Да ли је ограничење за старије од 65 година могло да буде на хуманији начин изведено?

Питали су га да ли је ограничење за старије од 65 година могло да буде на хуманији начин изведено "уз допуштање кретања под одређеним условима, а не свођењем права изласка само на суботњу куповину зором од 4 до 7 сати" и додали: "Да ли је то био ваш предлог или сте ћутке прихватили одлуку политичара за коју не постоји ни рационално ни хумано објашњење?"

Поставили су питања која се тичу карантина из првог таласа, за које кажу да су били "устројени као легла заразе" и да се то посебно односи на неке касарне, избеглички камп крај Суботице и затворски карантин. Упитали су га да ли су чланови КШ то одобрили или се о свему старао неко други и зашто КШ није реаговао.

Да ли сте скривали други талас?

У јуну су, наводе, "наметани су бесмислени серолошки тестови за постављање дијагнозе ковид 19 за студенте и друге пацијенте са почетним тегобама, а из оригиналног упутства произвођача избрисана је реченица да они не служе у дијагностичке сврхе у преводу који је издао Институт Батут". "Која је била сврха те манипулације, ако не скривање почетка другог таласа? Зашто сте се сложили са таквом политиком", питају.

Половином јуна у неким центрима позитивни ПЦР налази су, тврде, достизали 70%, па чак и 90%. "То је био сигуран знак већ настале драме, на коју вам је указивано, а ви се нисте огласили. Опет се поставља исто питање: зашто? И како оправдавате одлазак “на годишњи одмор” баш у том периоду у тако кризној ситуацији", питају УПК.

Подсећају да се Кон обратио јавности "драматичним саопштењем тек дан после избора", 22. јуна и упитали како објашњава своју претходну вишенедељну ћутњу.

Подаци грубо кривотворени

Подсетили су на истраживање БИРН-а о званичним бројевима заражених и умрлих. "Показало се да су подаци достављани јавности грубо кривотворени, што је неко назвао највећом медицинском преваром у више од 800 година старој историји српске медицине. Да ли сте осетили потребу да се извините грађанима и колегама због ове подвале", питају. А додали су и: "Никада се нисте категорично изјаснили да ли сте, као КШ, мере предузимали на основу стварних (слатих Министарству здравља) или вишеструко умањиваних података? Очекујемо Ваш одговор, а од њега зависи низ даљих питања".

Изостала заштита граница

Да ли сматрате да у Србији дијалог и јавна стручна расправа постоји? Ако да, како објашњавате апсолутну цензуру лекара из УПК на телевизијама са националном фреквенцијом?

Констатовали су да је драматична ситуација у суседним земљама у септембру и октобру наметала питање заштите граница, и упитали за разлог због кога је то изостало.

Све до скора су високи званичници игнорисали индивидуалне мере заштите, наглашавају УПК и питају Кона да ли је свестан колико су такви негативни примери имали штетан ефекат на грађанство.

"Да ли сматрате да у Србији дијалог и јавна стручна расправа постоји? Ако да, како објашњавате апсолутну цензуру лекара из УПК на телевизијама са националном фреквенцијом и немогућност да коментаришу ваше одлуке", наведено је у отвореном писму.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер