Početna strana > Hronika > Ugo Čavez najavio prekid odnosa sa Kolumbijom
Hronika

Ugo Čavez najavio prekid odnosa sa Kolumbijom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 26. avgust 2009.

Zbog odluke Kolumbije da američkoj vojsci omogući pristup svojim vojnim bazama predsednik Venecuele Ugo Čavez rekao da priprema prekid diplomatskih odnosa sa tom zemljom.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez izjavio je da priprema prekid diplomatskih odnosa sa Kolumbijom, u jeku razmirica zbog odluke Bogote da američkoj vojsci omogući pristup svojim vojnim bazama.

"Moramo da pripremimo prekid odnosa sa Kolumbijom. To će se dogoditi", rekao je Čavez svom ministru inostranih poslova Nikolasu Maduru, u noćašnjoj emisiji državne televizije, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Venecuele je ozlojeđen zbog sklapanja američko-kolumbijskog bezbednosnog sporazuma, koji će omogućiti pripadnicima američkih oružanih snaga da koriste sedam kolumbijskih vojnih baza, u cilju angažovanja protiv proizvodnje i trgovine drogom i levičarske gerile u zemlji.

Čavez vidi pojačano prisustvo američke vojske u Kolumbiji kao pokušaj da se okruži i izoluje njegova levičarska vlada i već je upozorio da bi gomilanje trupa moglo da dovede do izbijanja rata u Južnoj Americi, podseća Rojters.

S druge strane, i Vašington i Bogota se demantovali da im je cilj Venecuela i tvrde da će maksimalan broj američkih vojnika biti 800, kao i do sada.

(RTS)