Хроника

Уго Чавез најавио прекид односа са Колумбијом

Штампа
среда, 26. август 2009.

Због одлуке Колумбије да америчкој војсци омогући приступ својим војним базама председник Венецуеле Уго Чавез рекао да припрема прекид дипломатских односа са том земљом.

Председник Венецуеле Уго Чавез изјавио је да припрема прекид дипломатских односа са Колумбијом, у јеку размирица због одлуке Боготе да америчкој војсци омогући приступ својим војним базама.

"Морамо да припремимо прекид односа са Колумбијом. То ће се догодити", рекао је Чавез свом министру иностраних послова Николасу Мадуру, у ноћашњој емисији државне телевизије, пренела је агенција Ројтерс.

Председник Венецуеле је озлојеђен због склапања америчко-колумбијског безбедносног споразума, који ће омогућити припадницима америчких оружаних снага да користе седам колумбијских војних база, у циљу ангажовања против производње и трговине дрогом и левичарске гериле у земљи.

Чавез види појачано присуство америчке војске у Колумбији као покушај да се окружи и изолује његова левичарска влада и већ је упозорио да би гомилање трупа могло да доведе до избијања рата у Јужној Америци, подсећа Ројтерс.

С друге стране, и Вашингтон и Богота се демантовали да им је циљ Венецуела и тврде да ће максималан број америчких војника бити 800, као и до сада.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]