Početna strana > Hronika > Udruženje novinara Republike Srpske podržalo novinara RTRS Branimira Duričića, koga je prijavio Ćamil Duraković: Nametnuti zakon o negiranju genocida guši slobodu govora
Hronika

Udruženje novinara Republike Srpske podržalo novinara RTRS Branimira Duričića, koga je prijavio Ćamil Duraković: Nametnuti zakon o negiranju genocida guši slobodu govora

PDF Štampa El. pošta
petak, 30. jul 2021.

Udruženje novinara Republike Srpske podržalo je novinara Radio-televizije RS Branimira Duričića koji je prijavljen po novim krivičnim odredbama o negiranju genocida, a udruženja novinara u Federaciji BiH nisu reagovala, pišu banjalučke Nezavisne.

Predsednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić poručuje da je slučaj novinara javnog servisa pokazao da je širenje straha i cilj nametnutog zakona, pišu Nezavisne.

„Branimir Đuričić je izabran zato što je, s jedne strane novinar i urednik RTRS, a s druge strane zato što je funkcioner unutar Udruženja novinara, tako da se zgodno ‘namjestio’ za tu ulogu u kojoj oni pokušavaju tuženjem poznatih osoba i uglednih novinara da preplaše ostatak javnosti i da na taj način postignu efekat koji su željeli postići nametanjem zakona“, ističe Simić.

Prijava podnesena protiv Đuričića obesmisliće nametnuti zakon, poručuju predstavnici Udruženja novinara Srbije. a prenose Nezavisne.

Generalni sekretar UNS Nino Brajović smatra da svako, a posebno novinar, ima pravo na slobodu govora i mišljenja, te preispitivanje odluka, pa makar i sudskih:““Mislim da je ova izmena Krivičnog zakona Pandorina kutija koja stvara opasnost da ljudima bude ugroženo pravo da promišljaju i kritikuju.“

Pravnici ističu da je nametnuta odluka visokog predstavnika u suprotnosti sa Ustavom BiH ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Pravo na slobodu govora daje i član 19. Opšte deklaracije o ljudskim pravima. Reč je o načelima i dokumentu usvojenim prije 73 godine, navode još Nezavisne.

Dokorašnji Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izmenama Krivičnog zakona BiH namentuo je kaznene odredbe za negiranje genocida.

Republika Srpska je na njegov potez odgovorila izmenama svojih kriivčnih odrebaba, kojima se predviđa i do 15 godina zatvora za one koji Srpsku proglase genocidnom tvorevinom.

O ovim izmenama bi trebalo sutra da raspravlja Narodna skupština Republike Srpske.

Posle Durakovićeve prijave, član Predsedništva BiH i politički lider Srpske Milorad Dodik sam se prijavio tužilštvu.

(Nezavisne, Danas)