Хроника

Удружење новинара Републике Српске подржало новинара РТРС Бранимира Дуричића, кога је пријавио Ћамил Дураковић: Наметнути закон о негирању геноцида гуши слободу говора

Штампа
петак, 30. јул 2021.

Удружење новинара Републике Српске подржало је новинара Радио-телевизије РС Бранимира Дуричића који је пријављен по новим кривичним одредбама о негирању геноцида, а удружења новинара у Федерацији БиХ нису реаговала, пишу бањалучке Независне.

Председник Удружења новинара Републике Српске Данијел Симић поручује да је случај новинара јавног сервиса показао да је ширење страха и циљ наметнутог закона, пишу Независне.

„Бранимир Ђуричић је изабран зато што је, с једне стране новинар и уредник РТРС, а с друге стране зато што је функционер унутар Удружења новинара, тако да се згодно ‘намјестио’ за ту улогу у којој они покушавају тужењем познатих особа и угледних новинара да преплаше остатак јавности и да на тај начин постигну ефекат који су жељели постићи наметањем закона“, истиче Симић.

Пријава поднесена против Ђуричића обесмислиће наметнути закон, поручују представници Удружења новинара Србије. а преносе Независне.

Генерални секретар УНС Нино Брајовић сматра да свако, а посебно новинар, има право на слободу говора и мишљења, те преиспитивање одлука, па макар и судских:““Мислим да је ова измена Кривичног закона Пандорина кутија која ствара опасност да људима буде угрожено право да промишљају и критикују.“

Правници истичу да је наметнута одлука високог представника у супротности са Уставом БиХ али и Европском конвенцијом о људским правима. Право на слободу говора даје и члан 19. Опште декларације о људским правима. Реч је о начелима и документу усвојеним прије 73 године, наводе још Независне.

Докорашњи Високи представник у БиХ Валентин Инцко изменама Кривичног закона БиХ наментуо је казнене одредбе за негирање геноцида.

Република Српска је на његов потез одговорила изменама својих криивчних одребаба, којима се предвиђа и до 15 година затвора за оне који Српску прогласе геноцидном творевином.

О овим изменама би требало сутра да расправља Народна скупштина Републике Српске.

После Дураковићеве пријаве, члан Председништва БиХ и политички лидер Српске Милорад Додик сам се пријавио тужилштву.

(Независне, Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]