Početna strana > Hronika > U Prizrenu održana sednica Eparhijskog saveta prvi put posle 1999.
Hronika

U Prizrenu održana sednica Eparhijskog saveta prvi put posle 1999.

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 25. jul 2010.

U prostorijama novoobnovljenog Vladičanskog dvora u Prizrenu održana prva sednica Eparhijskog saveta od 1999. godine. Nakon sednice Saveta, održana i prva sednica novog eparhijskog Crkvenog suda.

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je da je u prostorijama novoobnovljenog Vladičanskog dvora u Prizrenu održana prva sednica Eparhijskog saveta od 1999. godine.

Prizren-527.jpg

Liturgija u hramu Svetog Velikomučenika Grigorija u Prizrenu

Nakon sednice Saveta, održana je i prva sednica novog eparhijskog Crkvenog suda, na kojoj se raspravljalo o predmetima koji su pristigli ili koji su čekali na rešavanje.

Episkop Teodosije je tom prilikom izjavio da je "ovaj dan istorijski za Eparhiju Raško-prizrensku i njen verni narod jer je Crkva smogla snage da prvi put od 1999. godine, a posebno nakon martovskog pogroma 2004. godine obnovi redovne aktivnosti u prizrenskoj episkopiji i održi prve sastanke Eparhijskog saveta i Suda''.

Vladika je ocenio da je to poruka da se Crkva ne odriče svojih svetinja i vekovnog središta eparhije i da posebnu blagodarnost za to duguje mitropolitu Amfilohiju i episkopu Atanasiju.

Vladika Teodosije je zahvalio i prisutnom sveštenstvu ''koje je ostalo na svojim parohijama u najtežim vremenima noseći krst Kosova i Metohije sa svojim narodom''.

Sednici Eparhijskog saveta prethodila je liturgija, koju je održao mitropolit Amfilohije u sabornom hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Prizrenu.

Tokom liturgije obavljeno je i prvo rukopoloženje od 1999. godine, a đakon Jovica Vlašković iz Zubinog Potoka rukopoložen je u čin prezvitera i imenovan za parohijskog sveštenika obnovljene parohije Svetih Apostola Petra i Pavla u Istoku.

U saopštenju se navodi da je mitropolit Amfilohije uz sasluženje osam sveštenoslužitelja danas služio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Devine Vode, povodom manastirske slave Ikone Bogorodice Trojeručice.

Posle liturgije i osvećenja slavskog kolača, kojoj su prisustvovali načelnik Mitrovičkog okruga i opštinsko rukovodstvo Zvečana, priređen je prigodan kulturno-umetnički program, kaže se u saopštenju.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner