четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > У Призрену одржана седница Епархијског савета први пут после 1999.
Хроника

У Призрену одржана седница Епархијског савета први пут после 1999.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 25. јул 2010.

У просторијама новообновљеног Владичанског двора у Призрену одржана прва седница Епархијског савета од 1999. године. Након седнице Савета, одржана и прва седница новог епархијског Црквеног суда.

Епархија Рашко-призренска саопштила је да је у просторијама новообновљеног Владичанског двора у Призрену одржана прва седница Епархијског савета од 1999. године.

Prizren-527.jpg

Литургија у храму Светог Великомученика Григорија у Призрену

Након седнице Савета, одржана је и прва седница новог епархијског Црквеног суда, на којој се расправљало о предметима који су пристигли или који су чекали на решавање.

Епископ Теодосије је том приликом изјавио да је "овај дан историјски за Епархију Рашко-призренску и њен верни народ јер је Црква смогла снаге да први пут од 1999. године, а посебно након мартовског погрома 2004. године обнови редовне активности у призренској епископији и одржи прве састанке Епархијског савета и Суда''.

Владика је оценио да је то порука да се Црква не одриче својих светиња и вековног средишта епархије и да посебну благодарност за то дугује митрополиту Амфилохију и епископу Атанасију.

Владика Теодосије је захвалио и присутном свештенству ''које је остало на својим парохијама у најтежим временима носећи крст Косова и Метохије са својим народом''.

Седници Епархијског савета претходила је литургија, коју је одржао митрополит Амфилохије у саборном храму Светог Великомученика Георгија у Призрену.

Током литургије обављено је и прво рукоположење од 1999. године, а ђакон Јовица Влашковић из Зубиног Потока рукоположен је у чин презвитера и именован за парохијског свештеника обновљене парохије Светих Апостола Петра и Павла у Истоку.

У саопштењу се наводи да је митрополит Амфилохије уз саслужење осам свештенослужитеља данас служио свету архијерејску литургију у манастиру Девине Воде, поводом манастирске славе Иконе Богородице Тројеручице.

После литургије и освећења славског колача, којој су присуствовали начелник Митровичког округа и општинско руководство Звечана, приређен је пригодан културно-уметнички програм, каже се у саопштењу.

(РТС)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер