Početna strana > Hronika > U Poljskoj za govorom mržnje na Internetu traga softver
Hronika

U Poljskoj za govorom mržnje na Internetu traga softver

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

VARŠAVA – U Poljskoj ove sedmice počinje pilot projekt traganja na internetu za govorom mržnje protiv manjina, bilo nacionalnih, bilo verskih ili seksualnih.

Za novi kompjuterski program koji su smislili poljski informatičari zainteresovano je i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Da anonimni komentari na internetu u diskusijama ili povodom vesti i članaka na portalima nisu nimalo bezopasni pokazalo se pretprošle godine kada su lokalni sajtovi na severoistoku i istoku Poljske u Podlaskom vojvodstvu bili puni govora mržnje protiv Čečena iz lokalnog centra za izbeglice u Lomžu.

Posle anonimnih komentara i takvih „recepata” kako da se pusti gas na izbeglice u centrima i tako reši problem, prebijene su u sred bela dana septembra 2009. godine Čečenke Larisa Ismailova i Ajzan Nukajeva blizu centra za izbeglice u Lomžu.

U borbu sa govorom mržnje na internetu i u medijima upustile su se lokalne nevladine organizacije u vojvodstvu a njihov projekt pročešljavanja interneta proširiće se od aprila na celu Poljsku.

Softver otkriva izjave i komentare pune negativnih emocija prema manjinama usmeren je na sadržaj izjava, traga i za internet nadimcima ljudi koji postavljavaju svoje postove a prikupljenom databazom bave se zatim analitičari.

„Biće moguće da izvršimo tzv. meki pritisak na administratore portala, blogova i foruma”, kazao je za list Gazeta viborča predsednik nevladine organizacije Lokalno znanje koja je inicirala projekt Marek Trošinjski.

Prvi korak biće upozorenje administratoru portala da se na njemu pojavio govor mržnje i napadi na manjine, drugi u slučajevima kada ima osnova za krivično gonjenje je krivična prijava i predavanje postupka tužilaštvu.

„Najvažniji rezultat tog pilotnog projekta je to da saznajemo gde su oblasti tenzija - socijalna pomoć, nasilje, uloga žena, religija. Sada lakše možemo da odredimo pravce informativne kampanje koja bi mogla da smiri tenzije (prema manjinama) u društvu”, kazao je Trošinjski.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner