Хроника

У Пољској за говором мржње на Интернету трага софтвер

Штампа
четвртак, 17. фебруар 2011.

ВАРШАВА – У Пољској ове седмице почиње пилот пројект трагања на интернету за говором мржње против мањина, било националних, било верских или сексуалних.

За нови компјутерски програм који су смислили пољски информатичари заинтересовано је и Министарство унутрашњих послова.

Да анонимни коментари на интернету у дискусијама или поводом вести и чланака на порталима нису нимало безопасни показало се претпрошле године када су локални сајтови на североистоку и истоку Пољске у Подласком војводству били пуни говора мржње против Чечена из локалног центра за избеглице у Ломжу.

После анонимних коментара и таквих „рецепата” како да се пусти гас на избеглице у центрима и тако реши проблем, пребијене су у сред бела дана септембра 2009. године Чеченке Лариса Исмаилова и Ајзан Нукајева близу центра за избеглице у Ломжу.

У борбу са говором мржње на интернету и у медијима упустиле су се локалне невладине организације у војводству а њихов пројект прочешљавања интернета прошириће се од априла на целу Пољску.

Софтвер открива изјаве и коментаре пуне негативних емоција према мањинама усмерен је на садржај изјава, трага и за интернет надимцима људи који постављавају своје постове а прикупљеном датабазом баве се затим аналитичари.

„Биће могуће да извршимо тзв. меки притисак на администраторе портала, блогова и форума”, казао је за лист Газета виборча председник невладине организације Локално знање која је иницирала пројект Марек Трошињски.

Први корак биће упозорење администратору портала да се на њему појавио говор мржње и напади на мањине, други у случајевима када има основа за кривично гоњење је кривична пријава и предавање поступка тужилаштву.

„Најважнији резултат тог пилотног пројекта је то да сазнајемо где су области тензија - социјална помоћ, насиље, улога жена, религија. Сада лакше можемо да одредимо правце информативне кампање која би могла да смири тензије (према мањинама) у друштву”, казао је Трошињски.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]