Početna strana > Hronika > U Apatinu zabranjena manifestacija Dani ruskog filma
Hronika

U Apatinu zabranjena manifestacija Dani ruskog filma

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. januar 2011.

Predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić zabranio je održavanje manifestacije Dani ruskog filma, koju je trebalo da organizuje Opštinski odbor Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, u saradnji sa ambasadom Rusije, u okviru godine rusko-srpskog prijateljstva

Prema tvrdnjama organizatora, Smiljanić nije odobrio korišćenje sale Doma kulture, jer smatra da bi kulturna manifestacija poslužila za političku promociju Pokreta socijalista, što je u gradu gde Smiljanićev SPS suvereno vlada godinama nepojmljivo.

- Odluka je posebno skandalozna zbog toga što je upravo ova ista vlast, na čelu sa Smiljanićem, pre dve godine proglasila Vladimira Putina za počasnog građanina Apatina i u više navrata ugostila ruske umetnike i ambasadora Konuzina - navodi Marko Knežević, predsednik OO Pokreta socijalista, naglašavajući da oni nikako nisu imali nameru da jedan ovako značajan događaj upotrebe u političke svrhe, i dodaje:

- Nameravali smo da filmove prikažemo bez isticanja ikakvih partijskih obeležja. Samo smo na plakatima navedeni kao jedan od organizatora, i to je sve. Međutim, izgleda da je i to zasmetalo sujetnom predsedniku opštine Smiljaniću. Predstavnike ambasade, koji je takođe trebalo da prisustvuju, sa velikim žaljenjem i ogorčenošću smo obavestili da se manifestacija otkazuje.

Na zabranu je reagovao i Aleksandar Nikolajević Konanihin, ataše za kulturu ruske ambasade.

- Neprijatno sam iznenađen odbijanjem predsednika opštine da se u ovom gradu organizuju Dani savremenog ruskog filma. Protekla 2010. bila je godina ruske kulture u Srbiji, a ova 2011. srpske kulture u Rusiji - naveo je Konanihin.

Knežević dodaje i da od lokalne samouprave nije uspeo da dobije pismeni odgovor o zabrani manifestacije. Takođe, navodi da je Smiljanić pre šest meseci zabranio da se u velikoj sali Skupštine opštine održi osnivačka skupština OO Pokreta socijalista.

(Press)