Хроника

У Апатину забрањена манифестација Дани руског филма

Штампа
понедељак, 24. јануар 2011.

Председник општине Апатин Живорад Смиљанић забранио је одржавање манифестације Дани руског филма, коју је требало да организује Општински одбор Покрета социјалиста Александра Вулина, у сарадњи са амбасадом Русије, у оквиру године руско-српског пријатељства

Према тврдњама организатора, Смиљанић није одобрио коришћење сале Дома културе, јер сматра да би културна манифестација послужила за политичку промоцију Покрета социјалиста, што је у граду где Смиљанићев СПС суверено влада годинама непојмљиво.

- Одлука је посебно скандалозна због тога што је управо ова иста власт, на челу са Смиљанићем, пре две године прогласила Владимира Путина за почасног грађанина Апатина и у више наврата угостила руске уметнике и амбасадора Конузина - наводи Марко Кнежевић, председник ОО Покрета социјалиста, наглашавајући да они никако нису имали намеру да један овако значајан догађај употребе у политичке сврхе, и додаје:

- Намеравали смо да филмове прикажемо без истицања икаквих партијских обележја. Само смо на плакатима наведени као један од организатора, и то је све. Међутим, изгледа да је и то засметало сујетном председнику општине Смиљанићу. Представнике амбасаде, који је такође требало да присуствују, са великим жаљењем и огорченошћу смо обавестили да се манифестација отказује.

На забрану је реаговао и Александар Николајевић Конанихин, аташе за културу руске амбасаде.

- Непријатно сам изненађен одбијањем председника општине да се у овом граду организују Дани савременог руског филма. Протекла 2010. била је година руске културе у Србији, а ова 2011. српске културе у Русији - навео је Конанихин.

Кнежевић додаје и да од локалне самоуправе није успео да добије писмени одговор о забрани манифестације. Такође, наводи да је Смиљанић пре шест месеци забранио да се у великој сали Скупштине општине одржи оснивачка скупштина ОО Покрета социјалиста.

(Пресс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]