Početna strana > Hronika > Turski avioni ponovo bombardovali kurdske pobunjenike
Hronika

Turski avioni ponovo bombardovali kurdske pobunjenike

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. avgust 2011.

ANKARA - Turski vojni avioni bombardovali su sinoć, drugu noć za redom, kampove pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) u severnom Iraku, javili su turski mediji.

Portparol PKK Dozdae Hamo izjavio je agenciji AFP da je bombardovanje počelo oko 23 sata po lokalnom vremenu u oblastima u blizini granice Iraka sa Turskom.

Hamo je rekao da u najnovijim, kao napadima od srede, niko nije poginuo.

Turski mediji su javili da je 16 borbenih aviona „F-16” poletelo iz turske baze ka severu Iraka.

I prethodne noći turski avioni su bombardovali više položaja kurdskih pobunjenika u planinama u severnom Iraku.

U Ankari je, u međuvremenu, održan sastanak Nacionalnog saveta bezbednosti sa koga je poručeno da će Turska primeniti „efikasnije i odlučnije mere” u borbi protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK).

Sastanak Saveta, sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom na čelu, trajao je pet sati, a prisustvovali su vodeći državnici i generali.

Najnoviji napad na pobunjenike u severnom Iraku je, posle godinu dana, prvi prekogranični napad turskih snaga na položaje kurdskih pobunjenika u susednoj zemlji, gde oni imaju svoje baze i kampove za obučavanje novih boraca.

U Ankari se procenjuje da se radi o više od 3.000 boraca, koji povremeno upadaju u Tursku i napadaju određene ciljeve.

U generalštabu ističu da će nastaviti borbe protiv kurdskih gerilaca „u zemlji i van njenih granica”.

Ovaj napad ratnog vazduhoplovstva usledio je kao odgovor na jučerašnje ubistvo osam turskih vojnika u pograničnoj provinciji Hakari. U poslednjih 30 dana u napadima pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana, koja ima baze u severnom Iraku, stradalo je više od 30 vojnika, dok je nekoliko desetina ranjeno. U tim obračunima stradalo je i 10 pripadnika PKK.

Pripadnici PKK se od 1984. godine bore za autonomiju svog naroda i u dosadašnjim sukobima stradalo je više od 40.000 osoba, najviše civila.

U Turskoj, Evropskoj uniji i Americi PKK je proglašena za terorističku organizaciju.

(Tanjug)