Хроника

Турски авиони поново бомбардовали курдске побуњенике

Штампа
петак, 19. август 2011.

АНКАРА - Турски војни авиони бомбардовали су синоћ, другу ноћ за редом, кампове припадника Радничке партије Курдистана (ПКК) у северном Ираку, јавили су турски медији.

Портпарол ПКК Доздае Хамо изјавио је агенцији АФП да је бомбардовање почело око 23 сата по локалном времену у областима у близини границе Ирака са Турском.

Хамо је рекао да у најновијим, као нападима од среде, нико није погинуо.

Турски медији су јавили да је 16 борбених авиона „Ф-16” полетело из турске базе ка северу Ирака.

И претходне ноћи турски авиони су бомбардовaли више положаја курдских побуњеника у планинама у северном Ираку.

У Анкари је, у међувремену, одржан састанак Националног савета безбедности са кога је поручено да ће Турска применити „ефикасније и одлучније мере” у борби против припадника Радничке партије Курдистана (ПКК).

Састанак Савета, са турским председником Абдулахом Гулом на челу, трајао је пет сати, а присуствовали су водећи државници и генерали.

Најновији напад на побуњенике у северном Ираку је, после годину дана, први прекогранични напад турских снага на положаје курдских побуњеника у суседној земљи, где они имају своје базе и кампове за обучавање нових бораца.

У Анкари се процењује да се ради о више од 3.000 бораца, који повремено упадају у Турску и нападају одређене циљеве.

У генералштабу истичу да ће наставити борбе против курдских герилаца „у земљи и ван њених граница”.

Овај напад ратног ваздухопловства уследио је као одговор на јучерашње убиство осам турских војника у пограничној провинцији Хакари. У последњих 30 дана у нападима припадника забрањене Радничке партије Курдистана, која има базе у северном Ираку, страдало је више од 30 војника, док је неколико десетина рањено. У тим обрачунима страдало је и 10 припадника ПКК.

Припадници ПКК се од 1984. године боре за аутономију свог народа и у досадашњим сукобима страдало је више од 40.000 особа, највише цивила.

У Турској, Европској унији и Америци ПКК је проглашена за терористичку организацију.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]