четвртак, 19. септембар 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Тунис: Затворена биралишта на првим председничким изборима после револуције 2011.
Хроника

Тунис: Затворена биралишта на првим председничким изборима после револуције 2011.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 23. новембар 2014.

Тунис -- У Тунису су затворена бирачка места на председничким изборима, првим после револуције када је 2011. године са власти свргнут председник Зејнелабедин Бен Али.

На изборима је учествовало 27 кандидата, а ови избори се сматрају коначном етапом постреволуционарне транзиције, преносе агенције.

Регистровано је 5,28 милиона бирача, односно приближно 48 одсто укупног броја становника (10,9 милиона).

У складу са Уставом, шеф државе бира се на мандат од пет година непосредно тајним гласањем.

Премијер Мехди Џома рекао је уочи гласања да они представљају "велику наду за регион".

Председнички избори долазе након парламентарних одржаних 26. октобра и право гласа има више од пет милиона грађана. Уколико ниједан од кандидата на изборима не добије потребну већину, други круг ће бити одржан крајем децембра.

Највеће шансе за победу дају се Беџију Каиду ел-Себсију, 87-годишњем бившем лидеру главне секуларне партије у Тунису Нидаа Тоунес (Глас Туниса) која је освојила 85 посланичких места од укупно 217 у националном парламенту, док је исламистичка партија Енахда обезбедила 69 места.

Међу кандидатима су и актуелни председника Монсеф Марзуки, неколико министара из периода владавине Бен Алија, представник левичарске странке Хама Хамами, бизнисмен Слим Ријахи, као и једина жена, судија Калтхум Каноу.

Гласање Тунишана на парламентарним изборима један је од последњих корака транзиције земље ка демократији после побуне против режима Зин ел Абидина Бен Алија 2011. године, навео је Ројтерс.

Енахда, први исламистички покрет који је освојио власт после "Арапског пролећа", признала је пораз на изборима, другим слободним по реду од свргавања Бен Алијевог режима.

Једна од најсекуларнијих арапских земаља - Тунис је добар пример политичког компромиса постигнутог после превазилажења кризе између секуларног и исламистичког покрета.

Према изборном законодавству, Централна изборна комисија резултате гласања треба да објави у року од три дана од тренутка затварања последњег бирачког места.

Уколико ниједан од кандидата не освоји апсолутну већину, други круг биће одржан крајем децембра.

Есебси тврди да води

Фаворит на данас одржаним председничким изборима у Тунису Бежи Каид Есебси добио је највећу подршку бирача, али ће вероватно морати да буде одржан и други круг гласања, саопштио је штаб тог кандидата.

"Бежи Каид Есебси, према првим проценама, први је у трци и са великом предношћу", рекао је шеф његовог штаба Мохсен Марзук новинарима.

Он је оценио да Есебси није "далеко од 50 одсто" освојених гласова, и да је други круг гласања "могућ", али није прецизирао који кандидат се пласирао на друго место.

(Бета-Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, Рио Тинто отворити рудник литијума у долини Јадра?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер