Početna strana > Hronika > Tomo Zorić: Nema elemenata krivičnog dela u Jovanovićevoj izjavi o kanibalima
Hronika

Tomo Zorić: Nema elemenata krivičnog dela u Jovanovićevoj izjavi o kanibalima

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 31. mart 2011.

Tužilaštvo je ocenilo da u političkoj izjavi i istupu predsednika LDP-a Čedomira Jovanovića o afričkim liderima ne postoje elementi nijednog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, izjavio je Tanjugu portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

On je precizirao da je takav stav zauzet pošto je tužilaštvo ostvarilo uvid u pomenutu „političku izjavu i istup predsednika LDP-a”, dat u Skupštini Srbije i nakon analize i sagledavanja svih okolnosti te izjave.

Jovanović je 22. marta u parlamentu stavio primedbu šefu diplomatije Vuku Jeremiću što „sarađuje sa afričkim kanibalima”, a predsednica skupštine je, tim povodom, izjavila da to nije čula, jer bi u suprotnom sigurno reagovala.

Afričke i arapske države uručile su juče oštar kolektivni demarš i ministru Jeremiću. Jovanović je izrazio žaljenje što je svojim rečima uvredio arapske i afričke, objasnio da je mislio na lidere - diktatore i obećao ambasadorima da se to više neće ponoviti. „Svakome ko je povređen, najiskrenije upućujem izvinjenje”, rekao je Jovanović.

Ambasadori su posebno naglasili da oni mogu shvatiti kritike pojedinih vlada u Africi zbog nedostatka demokratije, postojanja despotizma i diktature i slično, ali ne mogu prihvatiti da bilo ko vređa dostojanstvo afričkih naroda, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)