Хроника

Томо Зорић: Нема елемената кривичног дела у Јовановићевој изјави о канибалима

Штампа
четвртак, 31. март 2011.

Тужилаштво је оценило да у политичкој изјави и иступу председника ЛДП-а Чедомира Јовановића о афричким лидерима не постоје елементи ниједног кривичног дела које се гони по службеној дужности, изјавио је Танјугу портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић.

Он је прецизирао да је такав став заузет пошто је тужилаштво остварило увид у поменуту „политичку изјаву и иступ председника ЛДП-а”, дат у Скупштини Србије и након анализе и сагледавања свих околности те изјаве.

Јовановић је 22. марта у парламенту ставио примедбу шефу дипломатије Вуку Јеремићу што „сарађује са афричким канибалима”, а председница скупштине је, тим поводом, изјавила да то није чула, јер би у супротном сигурно реаговала.

Афричке и арапске државе уручиле су јуче оштар колективни демарш и министру Јеремићу. Јовановић је изразио жаљење што је својим речима увредио арапске и афричке, објаснио да је мислио на лидере - диктаторе и обећао амбасадорима да се то више неће поновити. „Свакоме ко је повређен, најискреније упућујем извињење”, рекао је Јовановић.

Амбасадори су посебно нагласили да они могу схватити критике појединих влада у Африци због недостатка демократије, постојања деспотизма и диктатуре и слично, али не могу прихватити да било ко вређа достојанство афричких народа, наводи се у саопштењу.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]