Početna strana > Hronika > Telepromter: Stenogram razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički o pokušaju reketiranja firme njenog muža
Hronika

Telepromter: Stenogram razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički o pokušaju reketiranja firme njenog muža

PDF Štampa El. pošta
sreda, 30. septembar 2015.

Portal Teleprompter.rs ekskluzivno objavljuje transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički o reketu koji je Vučićev kum i direktor EMS-a, Nikola Petrović, pokušao da naplati od američke firme “Continental Wind Partners”.

Kako nam je rekao izvor blizak službama bezbednosti, transkript je nastao na osnovu prisluškivanog telefonskog razgovora između predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre ministarke Kori Udovički, koji se dogodio pre nešto manje od godinu i po dana.

Transkript razgovora potvrđuje ranije pisanje portala Teleprompter.rs da je Lidija Udovički govorila da joj je direktor JP “Elektromreže Srbije”, Nikola Petrović, inače kum Aleksandra Vučića, tražio dva miliona evra kako bi se vetro-park priključio na mrežu EMS-a.

- Zamisli da mi je idiot tražio da mu dam dva miliona evra u kešu da bi dozvolio da se vetro-park priključi na sistem EMS-a. Još ne mogu da dođem sebi od šoka, rekla je Lidija Udovički u privatnom razgovoru sa Bojanom Pajtićem.

Predsednik Pokrajinske vlade odgovorio je da ne može da veruje da “banda” reketira američkog investitora.

- Katastrofa. Je*o te. Ne mogu da verujem da reketiraju američkog investitora koji pritom ulaže nekoliko stotina miliona evra u ovu zemlju. Nisu doveli nijednog investitora i sada ludaci hoće da oteraju i one koji su došli pre njih. Kakva banda, rekao je Pajtić.

On je u jednom trenutku razgovora spomenuo da ga je ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi, obavestio da Nikola Petrović za Vučića svakog meseca “iznosi dva miliona evra iz države”.

- Zamisli da me je baš pre koji dan Kirbi pitao da li sam čuo informaciju da baš taj Nikola Petrović mesečno za Vučića iznosi dva miliona evra iz zemlje. Rekao sam da nisam i stvarno nisam do tada. Izgleda da im je dva miliona nekakva lopovsko-naprednjačka norma. Odvratno, dodao je Pajtić.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić optužio je Lidiju Udovički i firmu “Continental Wind Partners”, koja je u vlasništvu njenog supruga Marka Krandala, da su pokušali da reketiraju Srbiju preko vetro-parka.

Vučić je posle povratka iz SAD na TV “Pink” dodao da je upravo firma “CWP” preko lobista izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo DŽozefu Bajdenu u kojem su Vučićev brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

Kasnije su režimski mediji objavili da je firma “CWP” zaista pokušala da reketira Srbiju jer su “želeli da grade vetro-park kada nije postojala zakonska regulativa da bi naplaćivali struju tri puta skuplje”.

Dozvolu za izgradnju izdao je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, ali je Ministarstvo građevinarstva poništilo tu dozvolu prošle godine zbog žalbe EMS-a”. Ministarstvo je poništilo građevinsku dozvolu sa obrazloženjem da visokonaponski deo trafostanice nije mogao da bude deo građevinske dozvole. U julu 2014. godine dozvola je ipak izdata.

Međutim, na osnovu razgovora jasno je da je osnovni problem nastao oko priključenja vetro-parka na mrežu EMS-a. Zbog toga je, prema rečima Lidije Udovički iz telefonskog razgovora, Nikola Petrović tražio dva miliona evra u kešu.

Bojan Pajtić: Razgovor je autentičan, ali me zanima zašto me državni organi prisluškuju?

Predsednik Vlade Vojvodine i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić potvrdio je na konferenciji za štampu da su transkripti razgovora između njega i Lidije Udovički, koje je objavio Teleprompter.rs, autentični.

- Postavljam pitanje državnim organima ko i s kojim pravom prisluškuje predsednika Vlade Vojvodine i lidera najveće opozicione stranke, rekao je Pajtić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Kako je istakao, razgovor je vođen prošle godine, ali nije mogao da precizira tačan datum.

On je naveo da ne želi da komentariše navode o korupciji otkrivene u spornom razgovoru, ali je rekao da nije izašao u javnost sa tim informacijama jer je bio u pitanju privatni razgovor i nije imao dovoljno dokaza.

U transkriptu piše da se Lidija Udovički žali Pajtiću da joj je direktor JP “Elektromreže Srbije”, Nikola Petrović tražio dva miliona evra kako bi se vetro-park priključio na mrežu EMS-a.

(Telepromter)