Početna strana > Hronika > Tatjana Matić: Ne očekujem da će se sukob Gugla i Huaveja odraziti na potrošače u Srbiji
Hronika

Tatjana Matić: Ne očekujem da će se sukob Gugla i Huaveja odraziti na potrošače u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. maj 2019.

 BEOGRAD - Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ne očekuje da će se sukob američkog giganta "Gugl" i kineske kompanije "Huavej" odraziti na potrošače u Srbiji.

Nakon prvobitne najave prekida veza, "Gugl" planira nastavak saradnje sa ''Huavejom" u narednih 90 dana, pošto su SAD ublažile restrikcije toj kompaniji, drugoj na listi proizvođača pametnih telefona na svetu.

"Sukob se neće odraziti na našu saradnju, koja je višegodišnja i u okviru inicijative 'Pojas i put'. Ovaj sukob neće dovesti do posledica. Projekti koje sprovodi kompanija nastaviće da se sprovode", rekla je danas Matićeva za RTS i istakla da Srbija čak planira unapređenje saradnje s "Huavejom".

Objašnjava da se odnosi dve velike sile, Kine i SAD, prelamaju preko kineske kompanije i ističe da veruje da je ovaj sukob kratkoročan i prolazan.

"Huavej" je jedan od najvećih brendova u Srbiji. "Kada je u pitanju Srbija, ne očekujemo da će potrošači na bilo koji način biti oštećeni", navodi Matićeva.

Ta kineska kompanija ima sa četrdesetak zemalja različite projekte.

"Čak 23 zemlje EU imaju saradnju s 'Huavejom', oni bi trebalo da budu zabrinutiji. Sigurno se neće na nas odraziti", zaključila je Tatjana Matić.