Početna strana > Hronika > Svetska zdravstvena organizacija: Ne može se predvideti kada će biti kraj pandemije koronavirusa, jer smo još u ranoj fazi
Hronika

Svetska zdravstvena organizacija: Ne može se predvideti kada će biti kraj pandemije koronavirusa, jer smo još u ranoj fazi

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. april 2020.

 Portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević izjavio je da se ne može predvideti kada se može očekivati kraj pandemije koronavirusa, "jer smo i dalje u ranoj fazi" epidemije.

Ne mogu se praviti predviđanja, ali može se reći da kurs pandemije određuju mere koja svaka od država preduzima, rekao je Jašarević za agenciju Fonet.

Prema podacima SZO, od 1. aprila ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svetu je 783.360, zabeležena su 37.203 smrtna slučaja, dok je bolest registrovana u 206 država sveta.

U Srbiji je od koronavirusa umrlo 28 osoba, a ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze je 1.060.

Gebrejesus: U narednih nekoliko dana milion slučajeva zaraze

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je da je "duboko zabrinut" zbog brze eskalacije i globalnog širenja koronavirusa.

On je na redovnom brifingu za medije konstatovao da se u proteklih pet nedelja beleži eksponencijalni rast u broju novih slučajeva, dok se broj smrtnih slučajeva udvostručio u protekloj nedelji, prenosi BBC.

Svet će uskoro, u narednih nekoliko dana, dostići milion potvrđenih slučajeva korona virusa i 50.000 umrlih, upozorio je Gebrejesus.

(Fonet)