Početna strana > Hronika > Sud UN: Doživotni zatvor za Tarčisa Renzahoa za genocid u Ruandi
Hronika

Sud UN: Doživotni zatvor za Tarčisa Renzahoa za genocid u Ruandi

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. jul 2009.

Potpukovnika Tarčisa Renzahoa, bivšeg guvernera Kigalija, Sud UN za ratne zločine osudio na doživotni zatvor. Osuđen je zbog podsticanja ubistava i naredbi Hutu miliciji da masovno ubijaju pripadnike manjinskih Tutsija.

Sud UN za ratne zločine osudio je bivšeg guvernera Kigalija Tarčisa Renzaha na doživotni zatvor kao jednog od glavnih pokretača genocida u Ruandi 1994. godine.

Potpukovnik Tarčis Renzaho bio je guverner Kigalija tokom genocida i na toj funkciji rukovodio je policijom.

Sudsko veće je obrazložilo da je Renzaho podsticao ubistva i naređivao vojnicima, Hutu miliciji i civilima da postavljaju blokade na putevima gde su mogli da presreću i masovno ubijaju pripadnike manjinskih Tutsija.

Predsedavajući Sudskom veću Erik Mos rekao je da je Renzaho umešan u ubistva više od stotinu Tutsija u crkvi Svete porodice, jer je i pre i posle napada na njih bio na mestu ubistava a nije ih sprečio. Uz to, pomagao je i pri uklanjanju leševa, naveo je sudija.

Prema rečima Renzahovog advokata, osuđeni će uložiti žalbu na pet tačaka optužbe za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Više od pola miliona pripadnika etničke manjine Tutsija, kao i umerenih pripadnika većinskih Hutua ubijeno je u stotinu dana dugom genocidu u Ruandi 1994.

Međunarodni sud za zločine u Ruandi, sa sedištem u Tanzaniji, do sada je održao 39 procesa. Šestoro osumnjičenih je oslobođeno.

(RTS)