Хроника

Суд УН: Доживотни затвор за Тарчиса Рензахоа за геноцид у Руанди

Штампа
уторак, 14. јул 2009.

Потпуковника Тарчиса Рензахоа, бившег гувернера Кигалија, Суд УН за ратне злочине осудио на доживотни затвор. Осуђен је због подстицања убистава и наредби Хуту милицији да масовно убијају припаднике мањинских Тутсија.

Суд УН за ратне злочине осудио је бившег гувернера Кигалија Тарчиса Рензаха на доживотни затвор као једног од главних покретача геноцида у Руанди 1994. године.

Потпуковник Тарчис Рензахо био је гувернер Кигалија током геноцида и на тој функцији руководио је полицијом.

Судско веће је образложило да је Рензахо подстицао убиства и наређивао војницима, Хуту милицији и цивилима да постављају блокаде на путевима где су могли да пресрећу и масовно убијају припаднике мањинских Тутсија.

Председавајући Судском већу Ерик Мос рекао је да је Рензахо умешан у убиства више од стотину Тутсија у цркви Свете породице, јер је и пре и после напада на њих био на месту убистава а није их спречио. Уз то, помагао је и при уклањању лешева, навео је судија.

Према речима Рензаховог адвоката, осуђени ће уложити жалбу на пет тачака оптужбе за геноцид и злочине против човечности.

Више од пола милиона припадника етничке мањине Тутсија, као и умерених припадника већинских Хутуа убијено је у стотину дана дугом геноциду у Руанди 1994.

Међународни суд за злочине у Руанди, са седиштем у Танзанији, до сада је одржао 39 процеса. Шесторо осумњичених је ослобођено.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]