Početna strana > Hronika > Stjepan Mesić: Srbija ne treba da kažnjava zemlje koje su priznale Kosovo
Hronika

Stjepan Mesić: Srbija ne treba da kažnjava zemlje koje su priznale Kosovo

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. jun 2009.

Mislim da niko ne pravi pritisak na Srbiju da prizna Kosovo. To i ne bi bilo pametno. Stvar je Srbije, njenih institucija i, u krajnjoj liniji, njenih građana, kako će se postaviti prema realitetu koji je nepovratan. Mislim, ako se uopšte mogu upustiti da o tom osetljivom pitanju izražavam svoje mišljenje, da bi Srbija, u prvom redu zbog Srba na Kosovu, trebala naći neki modus vivendi s Kosovom. A hoće li ga i kada priznati, to je, mislim, u ovom kontekstu najmanje važno. Važno je, međutim, da Srbija ne kažnjava ni na koji način zemlje koje su uspostavile odnose s Kosovom i da, nakon što je zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde, ostavi stvar da se rešava na pravnom koloseku - izjavio je u intervjuu za dnevni list "Danas" predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji boravi u Novom Sadu, na Samitu država centralne Evrope.

Ocenjujući da se odnosi Srbije i Hrvatske polako vraćaju prema onom stanju što je postojalo pre nego što je Hrvatska priznala Kosovo", Mesić je potvrdio da Hrvatska nema nameru da povlači tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde:

- Mi se te prošlosti i njenog balasta nećemo rešiti tako dugo, dokse s njom ne suočimo. A ako to nismo sposobni, voljni ili nemamo hrabrosti sami učiniti, onda neka nam u tome pomogne institucija kao što je Međunarodni sud. Kada o tome govorim, onda pretpostavljam da na obe strane postoji, u ajmanju ruku, spremnost da se takvo suočavanje na izbegne. Bez toga zaista nećemo napraviti ni korak dalje - rekao je šef hrvatske države.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner