Хроника

Стјепан Месић: Србија не треба да кажњава земље које су признале Косово

Штампа
петак, 19. јун 2009.

Мислим да нико не прави притисак на Србију да призна Косово. То и не би било паметно. Ствар је Србије, њених институција и, у крајњој линији, њених грађана, како ће се поставити према реалитету који је неповратан. Мислим, ако се уопште могу упустити да о том осетљивом питању изражавам своје мишљење, да би Србија, у првом реду због Срба на Косову, требала наћи неки модус вивенди с Косовом. А хоће ли га и када признати, то је, мислим, у овом контексту најмање важно. Важно је, међутим, да Србија не кажњава ни на који начин земље које су успоставиле односе с Косовом и да, након што је затражила мишљење Међународног суда правде, остави ствар да се решава на правном колосеку - изјавио је у интервјуу за дневни лист "Данас" председник Хрватске Стјепан Месић, који борави у Новом Саду, на Самиту држава централне Европе.

Оцењујући да се односи Србије и Хрватске полако враћају према оном стању што је постојало пре него што је Хрватска признала Косово", Месић је потврдио да Хрватска нема намеру да повлачи тужбу против Србије пред Међународним судом правде:

- Ми се те прошлости и њеног баласта нећемо решити тако дуго, доксе с њом не суочимо. А ако то нисмо способни, вољни или немамо храбрости сами учинити, онда нека нам у томе помогне институција као што је Међународни суд. Када о томе говорим, онда претпостављам да на обе стране постоји, у ајмању руку, спремност да се такво суочавање на избегне. Без тога заиста нећемо направити ни корак даље - рекао је шеф хрватске државе.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]