Početna strana > Hronika > „Srpska lista“: Pozdravljamo sporazum o energetici koji su danas u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine. Nova kompanija „Elektrosever“ će u svojim rukama imati energetski sistem na severu, uz garancije EU
Hronika

„Srpska lista“: Pozdravljamo sporazum o energetici koji su danas u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine. Nova kompanija „Elektrosever“ će u svojim rukama imati energetski sistem na severu, uz garancije EU

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. jun 2022.

 Srpska lista pozdravila je današnji sporazum o energetici koji su postigli predstavnici Srbije i Kosova i ocenila da će taj dogovor sprečiti otimanje srpskih energetskih sistema i da se njime otvara put za razgovore o Zajednici srpskih opština.

„Ovaj sporazum dokaz je da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja a ne primena nasilja, i njime se sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja naših energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista tvrdi da građani srpske nacionalnosti nisu bežali od svojih obaveza, ali da su zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom, odnosno da se plaća Elektroseveru, kompaniji koja je ćerka firma EPS-a.

"Današnjim dogovorom se onemogućava retroaktivna naplata. Sa druge strane, nova kompanija Elektrosever će u svojim rukama imati energetski sistem na severu uz garancije Evropske unije. Želimo da naglasimo da će svi radnici Elektrokosmeta na severu biti radno angažovani, kao i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji, a time i opstanak i ostanak na ovim prostorima", dodala je Srpska lista.

(Beta-N1)

Videti još: Miroslav Lajčak: Beograd i Priština usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner