Početna strana > Hronika > Sociološko društvo: Naš član dr Vladimir Mentus uhapšen je, pretučen i bespravno osuđen na 30 dana zatvora samo zato što se zatekao na mestu policijske akcije
Hronika

Sociološko društvo: Naš član dr Vladimir Mentus uhapšen je, pretučen i bespravno osuđen na 30 dana zatvora samo zato što se zatekao na mestu policijske akcije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. jul 2020.

Sociološko naučno društvo Srbije (SNDS), najoštrije protestuje protiv hapšenja njegovog člana dr Vladimira Mentusa ispred Narodne skupštine tokom noći između 11. i 12. jula 2020. godine.

Prema informacijama do kojih je došlo SNDS, dr Vladimir Mentus, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, uhapšen je samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije i bez obzira na to što nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije, niti u bilo kakvim drugim nasilnim akcijama, što se vidi i na snimku koje SNDS poseduje.

„Prilikom hapšenja je pretučen od strane pripadnika policije koji su izvršili hapšenje. Po kratkom postupku, bez odgovarajuće pravne procedure dokazivanja, prava na odbranu i advokata osuđen je na 30 dana zatvora i odmah sproveden u zatvor u Padinskoj Skeli“, navodi se u saopštenju Sociološkog naučnog društva Srbije.

Sociološko naučno društvo Srbije zahteva hitno puštanje na slobodu dr Vladimira Mentusa, kao i svih onih koji su na isti način uhapšeni i procesuirani, a kojih prema saznanju SNDS nije malo.

SNDS takođe zahteva da se protiv lica koja su organizovala i sprovela na ovaj način hapšenje a koja se vide na snimcima, kao i njihovih nalogodavaca, sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti i izreknu odgovarajuće sankcije.

„Ovakvo postupanje policije i sudski postupci po kratkom postupku bez zaštite prava uhapšenih predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava, podrivaju pravni sistem Republike Srbije  i predstavlja još jedan primer uzurpiranja institucija“, zaključuje se u saopštenju.

(Danas)

Videti još: Grupa mladih pocepala je zastavu Srpske napredne stranke ispred skupštine, nakon čega su iz zgrade izašli specijalci i brutalno ih prebili