Хроника

Социолошко друштво: Наш члан др Владимир Ментус ухапшен је, претучен и бесправно осуђен на 30 дана затвора само зато што се затекао на месту полицијске акције

Штампа
понедељак, 13. јул 2020.

Социолошко научно друштво Србије (СНДС), најоштрије протестује против хапшења његовог члана др Владимира Ментуса испред Народне скупштине током ноћи између 11. и 12. јула 2020. године.

Према информацијама до којих је дошло СНДС, др Владимир Ментус, научни сарадник у Институту друштвених наука у Београду, ухапшен је само због тога што се затекао на месту полицијске акције и без обзира на то што није учествовао ни у каквим акцијама против полиције, нити у било каквим другим насилним акцијама, што се види и на снимку које СНДС поседује.

„Приликом хапшења је претучен од стране припадника полиције који су извршили хапшење. По кратком поступку, без одговарајуће правне процедуре доказивања, права на одбрану и адвоката осуђен је на 30 дана затвора и одмах спроведен у затвор у Падинској Скели“, наводи се у саопштењу Социолошког научног друштва Србије.

Социолошко научно друштво Србије захтева хитно пуштање на слободу др Владимира Ментуса, као и свих оних који су на исти начин ухапшени и процесуирани, а којих према сазнању СНДС није мало.

СНДС такође захтева да се против лица која су организовала и спровела на овај начин хапшење а која се виде на снимцима, као и њихових налогодаваца, спроведе поступак утврђивања одговорности и изрекну одговарајуће санкције.

„Овакво поступање полиције и судски поступци по кратком поступку без заштите права ухапшених представљају флагрантно кршење људских права, подривају правни систем Републике Србије  и представља још један пример узурпирања институција“, закључује се у саопштењу.

(Данас)

Видети још: Група младих поцепала је заставу Српске напредне странке испред скупштине, након чега су из зграде изашли специјалци и брутално их пребили

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]