Početna strana > Hronika > Škotska vlada: Deca stara četiri godine i više moći će da biraju pol u školskim ustanovama bez saglasnosti roditelja
Hronika

Škotska vlada: Deca stara četiri godine i više moći će da biraju pol u školskim ustanovama bez saglasnosti roditelja

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 15. avgust 2021.

 EDINBURG - Deca stara četiri godine i više moći će da biraju pol u školskim ustanovama bez saglasnosti roditelja, prema novom LGBTQ+ inkluzivnom uputstvu škotske vlade.

Svako dete koje odluči da promeni pol mora da bude podržano i saslušano u obrazovnoj ustanovi, prema novom savetu škotske vlade, objavio je britanski ''Telegraf''.

Uputstvo važi u osnovnim školama, gde najmlađa deca imaju četiri ili pet godina, jer "prepoznavanje i razvoj polnog identiteta može da se dogodi u najranijem detinjstvu", navodi se u uputstvu.

Kako je preneo ''Dejli mejl'', uputstvo takođe obavezuje učitelje da ne pitaju direktno decu da li žele da žive kao dečak ili devojčica, ukoliko kod njih primete takvu tendenciju, već da ih umesto toga pitaju za njihovo ime i zamenicu kojom žele da im se obraćaju.

Osnovne i srednje škole takođe moraju da stave udžbenike u kojima ima transrodnih ljudi i da dozvole đacima da izaberu koju svlačionicu ili toalet žele da koriste, kao i da razmotre uvođenje polno neutralne uniforme.

Međutim, u javnosti su se pojavile kritike prema kojima je ovo uputstvo označeno kao "šokantno" i izaziva zabrinutost što se tako maloj deci dozvoljavaju odluke koje mogu da im promene život.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner