Početna strana > Hronika > Siniša Mali poželeo dobrodošlicu novom ambasadoru SAD Entoniju Godfriju
Hronika

Siniša Mali poželeo dobrodošlicu novom ambasadoru SAD Entoniju Godfriju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. novembar 2019.

 Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom SAD u Beogradu Entonijem Godfrijem, kome je poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio nadu da će dobro sarađivati u budućnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Mali je američkom ambasadoru preneo da je Srbija završila važan proces fiskalne konsolidacije, i ukazao na dobre ekonomske rezultate zemlje, koje, kako je dodao, potvrđuju i međunarodne finansijske institucije.

Ambasador Godfri je pohvalio ekonomske rezultate koje je Srbija postigla, i dodao da je važno što je zemlja skinuta sa tzv „sive liste“ međunarodnog tela za sprečavanje pranja novca FATF jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, navodi se u saopštenju.

On je izazio nadu da će američki investitori još više da ulažu u Srbiju, i kao dobar primer naveo je kompaniju Behtel, koja u okviru konzorcijuma gradi Moravski koridor. Kako je rekao američki ambasador to je signal za sve druge američke kompanije da mogu da ulažu u Srbiju.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Mali je rekao da je privredni rast Srbije u trećem kvartalu ove godine iznosio 4,7 odsto i da se očekuje da do kraja godine bude premašena projektovana stopa rasta od 3,5 odsto.

On je naveo da je Srbija uspešno emitovala obveznicu na međunarodnom finansijskom tržištu, i to drugi put u ovoj godini, i da je dobila istorijski najnižu kamatnu stopu, kao i da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra stranih direktnih investcija, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Mali i Godfri su izrazili očekivanje da će u budućnosti imati kvalitetnu saradnju.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner