Хроника

Синиша Мали пожелео добродошлицу новом амбасадору САД Ентонију Годфрију

Штампа
четвртак, 07. новембар 2019.

 Министар финансија Србије Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором САД у Београду Ентонијем Годфријем, коме је пожелео добродошлицу у Србију и изразио наду да ће добро сарађивати у будућности, саопштено је из ресорног министарства.

Мали је америчком амбасадору пренео да је Србија завршила важан процес фискалне консолидације, и указао на добре економске резултате земље, које, како је додао, потврђују и међународне финансијске институције.

Амбасадор Годфри је похвалио економске резултате које је Србија постигла, и додао да је важно што је земља скинута са тзв „сиве листе“ међународног тела за спречавање прања новца ФАТФ јер су испуњени сви захтеви када је реч о борби против прања новца и спречавању финансирања тероризма, наводи се у саопштењу.

Он је изазио наду да ће амерички инвеститори још више да улажу у Србију, и као добар пример навео је компанију Бехтел, која у оквиру конзорцијума гради Моравски коридор. Како је рекао амерички амбасадор то је сигнал за све друге америчке компаније да могу да улажу у Србију.

Говорећи о економским резултатима Мали је рекао да је привредни раст Србије у трећем кварталу ове године износио 4,7 одсто и да се очекује да до краја године буде премашена пројектована стопа раста од 3,5 одсто.

Он је навео да је Србија успешно емитовала обвезницу на међународном финансијском тржишту, и то други пут у овој години, и да је добила историјски најнижу каматну стопу, као и да је Србија у првих седам месеци ове године привукла 2,3 милијарде евра страних директних инвестција, што је 43 одсто више него у истом периоду прошле године.

Мали и Годфри су изразили очекивање да ће у будућности имати квалитетну сарадњу.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]