Početna strana > Hronika > Si Đinping: Ljudska prava u Kini zaštićena kao nikad pre
Hronika

Si Đinping: Ljudska prava u Kini zaštićena kao nikad pre

PDF Štampa El. pošta
sreda, 25. maj 2022.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je u razgovoru sa visokom komesarkom Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele da su ljudska prava kineskog naroda zaštićena kao nikada ranije i da je je Kina uspešno prokrčila put razvoja ljudskih prava, u skladu sa trendom vremena i njenim nacionalnim uslovima.

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), Bašele je rekla da je Kancelarija visokog komesara spremna da ojača komunikaciju sa Kinom, da razvija saradnju i da uloži zajedničke napore za napredak u oblasti ljudskih prava na globalnom nivou.

„Ovo je prva poseta visokog komesara UN za ljudska prava Kini u poslednjih 17 godina i pridajem joj veliki značaj i cenim ovu posetu“, rekla je Bašele koja je s kineskim predsednik razgovarala putem video veze.

Kako prenosi CMG, Bašele je navela i da se divi naporima i dostignućima Kine u iskorenjivanju siromaštva, zaštiti ljudskih prava i ekonomskom i društvenom razvoju i da ceni važnu ulogu Kine u očuvanju multilateralizma, suočavanju sa klimatskim promenama i drugim globalnim izazovima, kao i na unapređenju globalnog održivog razvoja.

Si je razgovoru sa komesarkom UN rekao da je Kina, da bi zajednički unapredila međunarodnu zaštitu ljudskih prava i donela korist ljudima svih zemalja, spremna da se aktivno uključi u dijalog o ljudskim pravima i saradnju sa drugim stranama, na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja, kako bi proširila konsenzus i smanjila razlike.

Najveće je ljudsko pravo da se omogući ljudima da žive srećnim životom, rekao je Si, pozivajući na ulaganje napora da se sprovodi filozofija ljudskih prava koja se fokusira na ljude.

Interesi ljudi su tamo gde počinje i gde se završava pitanje ljudskih prava, naglasio je on.

Si: Pravo na život i razvoj - primarna ljudska prava

Napominjući da se zemlje međusobno razlikuju po istoriji, kulturi, društvenom uređenju i stepenu ekonomskog i društvenog razvoja, Si je rekao da one moraju da unapređuju i štite ljudska prava u skladu sa svojom nacionalnom realnošću i u skladu sa potrebama svog naroda.

Svi aspekti ljudskih prava treba da budu unapređeni, rekao je Si, dodajući da su ljudska prava sveobuhvatan koncept i da se moraju unapređivati na sveobuhvatan i sistematičan način.

Za zemlje u razvoju, pravo na život i razvoj su primarna ljudska prava, dodao je on.

Si je ukazao da države ne bi smele da politizuju i instrumentalizuju pitanja vezana za ljudska prava, kao ni da se drže dvostrukih aršina, ali takođe ne smeju ni da se mešaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja u kontekstu zaštite ljudskih prava.

On je dodao i da će Kina nastaviti da podržava aktivne napore Ujedinjenih nacija u promovisanju međunarodne zaštite ljudskih prava.

Si je takođe naglasio da treba unaprediti globalno upravljanje ljudskim pravima, prenosi CMG.

(Beta-N1)