понедељак, 29. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Сергеј Лавров: Подсећамо Обаму на то шта је рекао 2009 - да ако се успе са решавањем иранског нуклеарног програма, отпада задатак стварања европског сегмента противракетне одбране
Хроника

Сергеј Лавров: Подсећамо Обаму на то шта је рекао 2009 - да ако се успе са решавањем иранског нуклеарног програма, отпада задатак стварања европског сегмента противракетне одбране

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 15. јул 2015.

Споразум о иранском нуклеарном програму отклања препреке на путу формирања коалиције за борбу против ИД наводи шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Осим тога, Лавров је додао да ће Русија од САД очекивати отказивање планова о стварању европског сегмента противракетне одбране.

Лавров је подсетио да је председник САД Барак Обама 2009. године у Прагу рекао да "ако се успе са решавањем иранског нуклеарног програма, отпада задатак стварања европског сегмента противракетне одбране".

"Зато смо данас скренули пажњу нашим америчким колегама на то да ће очекивати реакцију", рекао је руски министар иностраних послова. 

Према Лавровљевим речима, постигнуто решење играће важну улогу у јачању режима неширења нуклеарног оружја у целини и имати лековит утицај на укупну ситуацију на Блиском истоку, на северу Африке и региону Персијског залива, пренео је ТАСС. 

"Уклањају се препреке, умногоме вештачке, на путу формирања широке коалиције за борбу против Исламске државе и другим терористичким групама", навео је он.

Савета безбедности УН", рекао је он и додао да Русија никада није признавала њихову легитимност. 

"Можемо само да поздравимо овај корак који обнавља праведност у односима Ирана са Вашингтоном и Бриселом", истакао је Лавров. 

Према речима руског министра, било какви спорови и нејасноће у реализацији Споразума разматраће се у оквиру заједничке комисије "шесторке" (пет сталних чланица СБ УН и Немачке), Ирана и ЕУ, а "само у крајњем случају може се износити на СБ УН". 

Лавров је, наводи руска агенција, рекао и да се достизањем споразума, шире потенцијали војно-техничке сарадње Русије и Ирана, што је, како је рекао, нарочито важно у светлу задатка гушења претње тероризма у региону. 

"То се односи и на реализацију обимних планова изградње нових блокова атомске централе на територији Ирана, који су у оквиру постигнутог споразума о иранском нуклаерном програму у потпуности осигурани од било каквог негативног утицаја спољних фактора", оценио је он. 

Достизање споразума, истакао је Лавров, потврђује да уз политичку вољу и уважавање узајамних легалних интереса, међународна заједница може да решава најсложеније задатке јачања безбедности у свету политичко-дипломатским методама.

(Танјуг) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер