Početna strana > Hronika > Savet Evrope: Širenje islamofobije i rasizma postaje ogroman problem
Hronika

Savet Evrope: Širenje islamofobije i rasizma postaje ogroman problem

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. jun 2019.

 Govor mržnje i ksenofobija postali su opšti problem u Evropi objavila je danas stručna radna grupa Saveta Evrope (SE), ne vezujući mržnju i ksenofobiju samo za radikalne politike koje dolaze do izražaja u pojedinim evropskim zemljama.

Godišnji izveštaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) upozorava da nelagodu građana zbog globalnih političkih i ekonomskih promena sve više „iskorišćavaju“ oni „koji za sve krive migrante i manjine“.

Komisija upozorava i na ideologije koje govore o „nepodudarnosti“ različitih etničkih, nacionalnih i verskih grupa. „To nisu stavovi samo marginalnih političara, nego sve više uzimaju maha u mejnstrim političkim strankama i nacionalnim vladama“, upozoreno je iz ECRI.

Evropom su se u 2018. proširili islamofobija i mržnja prema strancima, dok je antisemitizam trajan problem, dodaje se u izveštaju koji prenose evropski mediji, navodeći da su političar pozvani da se „aktivno suprotstave govoru mržnje“ i učine više na suzbijanju lažnih vijesti.

Savet Evrope (SE) sa sedištem u Strazburu nadzire stanje ljudskih prava u 47 država članica, a ECRI je jedna od brojnih komisija koja se bavi različitim aspektima ljudskih prava u sklopu mandata SE.

(Fonet)