Хроника

Савет Европе: Ширење исламофобије и расизма постаје огроман проблем

Штампа
уторак, 11. јун 2019.

 Говор мржње и ксенофобија постали су општи проблем у Европи објавила је данас стручна радна група Савета Европе (СЕ), не везујући мржњу и ксенофобију само за радикалне политике које долазе до изражаја у појединим европским земљама.

Годишњи извештај Европске комисије против расизма и нетолеранције (ЕЦРИ) упозорава да нелагоду грађана због глобалних политичких и економских промена све више „искоришћавају“ они „који за све криве мигранте и мањине“.

Комисија упозорава и на идеологије које говоре о „неподударности“ различитих етничких, националних и верских група. „То нису ставови само маргиналних политичара, него све више узимају маха у мејнстрим политичким странкама и националним владама“, упозорено је из ЕЦРИ.

Европом су се у 2018. проширили исламофобија и мржња према странцима, док је антисемитизам трајан проблем, додаје се у извештају који преносе европски медији, наводећи да су политичар позвани да се „активно супротставе говору мржње“ и учине више на сузбијању лажних вијести.

Савет Европе (СЕ) са седиштем у Стразбуру надзире стање људских права у 47 држава чланица, а ЕЦРИ је једна од бројних комисија која се бави различитим аспектима људских права у склопу мандата СЕ.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]