Početna strana > Hronika > Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu: Dijalog obustavljen zbog taksi Prištine na robu iz Srbije, mi smo ostali uzdržani
Hronika

Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu: Dijalog obustavljen zbog taksi Prištine na robu iz Srbije, mi smo ostali uzdržani

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. februar 2019.

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravlja o novom izveštaju o radu Unmika. Do sednice dolazi usled oštrog protivljenja pojedinih zapadnih zemalja i odluke Kosova da prekine komunikaciju sa Misijom Unmik. Sednici prethodio sastanak Ivice Dačića sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.

23.55 – Postignut je dogovor o smanjenju sednica SB UN posvećenih Kosovu, javio je AP.

23.15 – Ruski ambasador Vasilij Nebenzja kaže da Rusija deli zabrinutost sa Srbijom zbog ozbiljnosti situacije sa Kosovom. Vljori Čitaku poručuje: Nisam čuo ozbiljan odgovor na tvrdnje ministra Dačića. Zahvalivši Čitaku što sednicu naziva "šaradom", poručuje da Kosovo treba da bude pod stalnom kontrolom SB UN jer je situacija nestabilna i svakog ternutka može da se otme kontroli.

23.00 – SAD nastavljaju da podržavaju dijalog Kosova i Srbije, i verujemo da je ovo jedinstvena prilika za postizanje sporazuma, kaže američki predstavnik DŽonaton Koen. To znači da Kosovo hitno treba da ukine takse, dodaje Koen pozivajući obe strane na normalizaciju odnosa. Američki predstavnik negoduje zbog raspravljanja o Kosovu u SB UN i dodaje da će sledeće godine biti dve sednice, i to ne nužno o Unmiku.

22.45 – Nemački ambasador Kristof Hojsgen poručio da, ukoliko dve strane žele u evropsku zajednicu, treba da nastave bez taksi i trgovinskih barijera.

22.30 – Britanska ambasadorka u UN Karen Pirs ponovila je zahtev da se smanji broj sednica o Kosovu, pozivajući političke lidere dve strane da pređu preko razlika i posvete se dijalogu.

22.08 – Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku negoduje zbog rasprave o Kosovu i poručuje da su "takse direktan odgovor na agresivnu i brutalnu kampanju srpske vlade prema Kosovu".

Ističe da humanitarne kriz nema i optužuje Beograd da takse koristi kao izgovor za obustavu dijaloga.

21.40 – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ističe da je dijalog obustavljen iz jednog razloga – taksi Prištine od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, nazvavši to političkom odlukom kojom je nanesena nepovratna šteta. Podseća da se Srbija uzdržala od recipročnih mera i još jednom pokazala svoju odgovornost.

21.35 – Tanin poručuje da je dijalog neophodan, a da sadašnji razvoj odnosa Beograda i Prištine komplikuje atmosferu dijaloga.

21.20 – Deo sednice o Kosovu počeo obraćanjem šefa Unmika Zahira Tanin.

21.00 – Počela sednica Saveta bezbednosti UN razmatranjem izveštaja o Sudanu. U drugom delu sednice očekuje se rasprava o Kosovu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas raspravlja o Kosovu, Srbiju predstavlja Ivica Dačić, u novom izveštaju Gutereš "izrazio zabrinutost"

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće danas o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu, objavljeno je na sajtu UN.

Kako je navedeno, sednica je zakazana za 21 sat po srednjeevropskom vremenu. 

Do poslednjeg momenta bilo je neizvesno da li će se na sednici raspravljati o redovnom izveštaju Generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Glas Amerike da ga najviše brine natezanje da li će sednice uopšte biti, koje se dešava svaka tri meseca.

Dodao je da Srbiji nije važno koliko se puta godišnje raspravlja o Kosovu, već je prioritet da se takve sednice uopšte održavaju.

Ivica Dačić predstavlja Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu Unmika.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić će se založiti za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i za podršku radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaje generalnog sekretara UN o radu Unmika.

Šef srpske diplomatije će izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Izveštaj Gutereša o Kosovu koji će razmatrati Savet bezbednosti UN

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog rasta napetosti između Beograda i Prištine i povezanih rizika po bezbednost na terenu, posebno na severu Kosova i pozvao lidere sa obe strane da se pomere sa ušančenih pozicija i da rade na stvaranju uslova na nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

U novom tromesečnom izveštaju o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), koji će razmatrati Savet bezbednosti UN u Njujorku, Gutereš je izrazio zabrinutost i zbog usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

"Ključno je da lideri s obe strane izbegavaju akcije koje bi mogle dodatno podići tenzije, da povlače pomirljive poteze i traže načine za ponovno angažovanje i rad na napretku u dijalogu uz posredovanje EU, s ciljem normalizacije odnosa", navodi se u izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2018. do 15. januara 2019. godine.

Navodeći da je svestan izazova s kojima se Beograd i Priština suočavaju u traganju za rešenjem, Gutereš je ohrabrio lidere s obe strane da "suparničku dinamiku transformišu u dinamiku rešavanja problema".

"Pri tome je važno da se pomere sa ušančenih pozicija i pokažu predanost postizanju sveobuhvatnog sporazuma, radeći na uklanjanju prepreka i stvaranju uslova pogodnih za nastavak dijaloga", naveo je u izveštaju.

Gutereš je izrazio zabrinitost i zbog odluke Skupštine Kosova da usvoji zakone koji jačaju mandat i kapacitete Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 (1999) i dalje pruža jedini pravni okvir za međunarodno bezbednosno prisustvo, Kfor. Unmik je u tom pogledu i dalje blisko sarađivati s Kforom", navodi se u izveštaju u kom se ocenjuje da je napetost između Beograda i Prištine nastavila da raste, što je negativno uticalo na izglede za produktivan dijalog.

Opisujući ključne političke i bezbednosne događaje u periodu obuhvaćenom izveštajem, Gutereš je podsetio da je Vlada Kosova 6. novembra uvela porez od 10 odsto na robu iz Srbije i BiH, navodeći kao glavni razlog uporne pokušaje Beograda da oslabi međunarodni položaj Kosova. Potom, 21. novembra, dan nakon što na Generalnoj skupštini Interpola Kosovo nije primeljeno u članstvo, uvozne carine na robu iz Srbije i BiH pdognute su na 100 odsto i zabranjen je uvoz robe označene sa "UNMIK Kosovo" i "Kosovo i Metohija".

U izveštaju se podseća i na ostavke gradonačelnika četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd neće učestvovati u dijalogu dok takse ne budu ukinute.

Gutereš takođe podseća da su međunarodni akteri i visoki zvaničnici pozvali kosovsku vladu da ukine trgovinske mere i angažovali se u naporima za nastavak dijaloga kao i da je njegov posebni predstavnik dao dve izjave u kojima je izrazio zabrinutost zbog uticaja taksi a stanovnike Kosova i naglasio da je imperativ da se održi mir, sigurnost i stabilnosti.

"Usred napete atmosfere, 14. decembra Skupština Kosova usvojila je zakone... koji predviđaju bitne promene u mandatu, ulozi i snazi ​​Kosovskih bezbedosnih snaga", dodaje se u izveštaju.

U posebnom poglavlju koje se odnosi na Sever Kosova, Gutereš je naveo da od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH "Unmik i tim UN na Kosovu nisu uočili izraziti uticaj na pristup osnovnim dobrima i uslugama za stanovnike severnog Kosova", ali i da "nijedan štampani medij na srpskom jeziku, uključujući dnevne novine, nije prešao na Kosovo nakon povećanja taksi".

Navodi se takođe da tokom razmatranog razdoblja nije postignut napredak u ponovnom otvaranju glavnog mosta u Mitrovici i podseća na slučaj privođenja četvorice kosovskih Srba u Severnoj Mitrovici, uključujući i dva člana kosovske policije, u vezi s istragom ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića.

U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra do 15. januara, Gutereš je naveo da će fokus aktivnosti Misije UN na Kosovu pod vođstvom njegovog specijalnog predstavnika Zahira Tanina i dalje biti podrška izgradnji poverenja među zajednicama što je, ocenio je, ključno za stabilnost, socijalnu koheziju i stvaranje uslova koji vode ka kompromisu.

(Fonet, Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner