Početna strana > Hronika > Šandor Egereši: Ne treba nam više vojvođanske imovine nego što je bilo po Ustavu iz 1974.
Hronika

Šandor Egereši: Ne treba nam više vojvođanske imovine nego što je bilo po Ustavu iz 1974.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 18. avgust 2011.

Sasvim je prirodno da Novi Pazar, kao i sve nacionalno mešovite sredine u Srbiji, teži ravnomernoj zastupljenosti manjina u policiji. Mi u Vojvodini na najboljem smo putu da to ostvarimo, zahvaljujući povoljnoj političkoj klimi u poslednjih desetak godina i velikom razumevanju i angažovanju ministra policije Ivice Dačića - rekao je, za ”Novosti”, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

* U kolikom su procentu Mađari zastupljeni u policijskim upravama u Vojvodini?

- Precizne podatke nemamo, jer mnogi koriste svoje ustavno pravo - da nisu u obavezi da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti. U PU Subotica, prema tim nepotpunim podacima, zaposleno je 61 odsto Srba i samo 5,3 odsto Mađara.

* Ali, ministar Dačić ističe da se, uprkos stalnim apelima, pripadnici manjina u malom broju prijavljuju u policiju...

- Razlog je političko nasleđe iz devedesetih, kada su Mađari bili rekorderi po broju osoba s ravnim tabanima. To je bio najčešći razlog da ih ne prime u policijsku akademiju.

* Da li je vaš zahtev za formiranje posebne policijske uprave u Vojvodini stvarna potreba manjina ili politički predizborni adut SVM?

- U zakonu o policiji piše da Vlada Srbije može svojom odlukom da formira pokrajinsku policijsku upravu. Ali, za to još ne postoji politička volja. Odbijam sve druge insinuacije, a naročito da bi to bio još jedan korak ka secesiji Pokrajine.

* Očekujete li da će svih 14 pokrajinskih poslanika koji su ujedno i opštinski čelnici

vratiti mandate?

- Neće svi vratiti mandate, već, najverovatnije, polovina njih. Ostali će zadržati opštinske funkcije. Bez obzira na to, nema razloga za dopunske izbore. Parlament će normalno raditi do redovnih izbora.

* I vi se zalažete za vojvođansku imovinu po Brozovom ustavu...

- Ne treba nam dati više od ustava iz 1974, kada su u vojvođansku imovinu ubrajane i železnice, putevi i telekomunikacije. Ali, ne bi trebalo ni da dobijemo mnogo manje od toga.

* Lider SVM Ištvan Pastor često ističe partnerstvo sa DS, ali ne zazire ni od naprednjaka. Kome je SVM u ovom trenutku bliži: Tadiću ili Nikoliću?

- DS je naš dugogodišnji koalicioni partner, i to će ostati i posle narednih izbora. Ali, kao najuticajnija stranka Mađara u Vojvodini, mi uvažavamo sve političke faktore u Srbiji, a naprednjaci svakako jesu značajan faktor.

J. Simić

(Večernje novosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner