петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Шандор Егереши: Не треба нам више војвођанске имовине него што је било по Уставу из 1974.
Хроника

Шандор Егереши: Не треба нам више војвођанске имовине него што је било по Уставу из 1974.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 18. август 2011.

Сасвим је природно да Нови Пазар, као и све национално мешовите средине у Србији, тежи равномерној заступљености мањина у полицији. Ми у Војводини на најбољем смо путу да то остваримо, захваљујући повољној политичкој клими у последњих десетак година и великом разумевању и ангажовању министра полиције Ивице Дачића - рекао је, за ”Новости”, председник Скупштине Војводине Шандор Егереши.

* У коликом су проценту Мађари заступљени у полицијским управама у Војводини?

- Прецизне податке немамо, јер многи користе своје уставно право - да нису у обавези да се изјасне о националној припадности. У ПУ Суботица, према тим непотпуним подацима, запослено је 61 одсто Срба и само 5,3 одсто Мађара.

* Али, министар Дачић истиче да се, упркос сталним апелима, припадници мањина у малом броју пријављују у полицију...

- Разлог је политичко наслеђе из деведесетих, када су Мађари били рекордери по броју особа с равним табанима. То је био најчешћи разлог да их не приме у полицијску академију.

* Да ли је ваш захтев за формирање посебне полицијске управе у Војводини стварна потреба мањина или политички предизборни адут СВМ?

- У закону о полицији пише да Влада Србије може својом одлуком да формира покрајинску полицијску управу. Али, за то још не постоји политичка воља. Одбијам све друге инсинуације, а нарочито да би то био још један корак ка сецесији Покрајине.

* Очекујете ли да ће свих 14 покрајинских посланика који су уједно и општински челници

вратити мандате?

- Неће сви вратити мандате, већ, највероватније, половина њих. Остали ће задржати општинске функције. Без обзира на то, нема разлога за допунске изборе. Парламент ће нормално радити до редовних избора.

* И ви се залажете за војвођанску имовину по Брозовом уставу...

- Не треба нам дати више од устава из 1974, када су у војвођанску имовину убрајане и железнице, путеви и телекомуникације. Али, не би требало ни да добијемо много мање од тога.

* Лидер СВМ Иштван Пастор често истиче партнерство са ДС, али не зазире ни од напредњака. Коме је СВМ у овом тренутку ближи: Тадићу или Николићу?

- ДС је наш дугогодишњи коалициони партнер, и то ће остати и после наредних избора. Али, као најутицајнија странка Мађара у Војводини, ми уважавамо све политичке факторе у Србији, а напредњаци свакако јесу значајан фактор.

Ј. Симић

(Вечерње новости)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер