Početna strana > Hronika > SAD: Vašington prva država koja je legalizovala ljudski kompost, građani sada mogu da izaberu da se njihovo telo posle smrti pretvori u đubrivo
Hronika

SAD: Vašington prva država koja je legalizovala ljudski kompost, građani sada mogu da izaberu da se njihovo telo posle smrti pretvori u đubrivo

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. maj 2019.

 Vašington je prva država u SAD koja je legalizovala ljudski kompost. Prema novom zakonu, građani sada mogu da izaberu da se njihovo telo posle smrti pretvori u đubrivo.

Taj proces se smatra alternativom za kremaciju i sahrane i praktičnom varijantom u gradovima u kojima nema dovoljno prostora za groblja. Na kraju procesa stvaranja komposta, porodica pokojnika dodaje zemlju u kojoj onda može da gaji cveće, povrće ili drveće.

Zakon je u utorak potpisao guverner DŽej Insli.

Katrina Spejd, koja je lobirala za usvajanje zakona, osnovala je kompaniju koja bi mogla da bude prva koja će praviti ljudski kompost. „Rekompozicija nudi alternativu balsamiranju, pokopu i kremaciji, koja je prirodna, bezbedna, održiva i rezultiraće značajnom uštedom emisija štetnih gasova i površine zemljišta“, rekla je Spejd.

Ona je objasnila da se u njenoj kompaniji u procesu stvaranja ljudskog komposta telo stavi u šestougaonu, čeličnu kutiju s detelinom lucerkom, piljevinom i slamom. Kutija se onda zatvori i telo se prirodno raspada 30 dana. Nastane kompost kojim se mogu napuniti dvoja ručnih kolica.

Alternative sahrana kojima se ne zagađuje životna sredina su sve popularnije. Ranije ovog meseca su mediji preneli da je pokojni glumac Luk Peri sahranjen u „odelu od pečuraka“ u Kaliforniji. Kreator tog odela DŽe Rim Li je rekao da ono smanjuje količinu toksičnih materija koje se oslobađaju u sredinu tokom raspadanja tela i kremacije.

Ljudski kompost je već legalizovan u Švedskoj, dok su u Ujedinjenom Kraljevstvu legalizovane tzv. prirodne sahrane – telo se pokopava bez kovčega ili u kovčegu koji je biorazgradiv.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner