Početna strana > Hronika > SAD: Republikanci u Senatu blokirali predlog zakona o "domaćem terorizmu", koji bi otvorio raspravu o "zločinima iz mržnje i na bezbednost posedovanja oružja"
Hronika

SAD: Republikanci u Senatu blokirali predlog zakona o "domaćem terorizmu", koji bi otvorio raspravu o "zločinima iz mržnje i na bezbednost posedovanja oružja"

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. maj 2022.

 VAŠINGTON – Prvi pokušaj američkih vladajućih demokrata da odgovore na oružane napade na građane u Bafalu i decu u Juvaldeu u Teksasu propao je danas u Senatu Kongresa SAD.

Republikanci su blokirali predlog zakona o domaćem terorizmu koji bi otvorio raspravu o teškim pitanjima koja se odnose na zločine iz mržnje i na bezbednost posedovanja oružja.

Vođa većine u Senatu demokrata Čak Šumer, pokušao je da podstakne republikance da podrže predlog zakona o domaćem terorizmu.

Zakon je brzo prošao kroz Predstavnički dom američkog Kongresa prošle nedelje, posle masovnog ubistva u prodavnici u Bafalu u američkoj državi Njujork, i u crkvi u Južnoj Kaliforniji, koja su bila uperena na obojene ljude.

Šumer je rekao da bi taj zakon mogao da postane osnova za pregovore, prenosi Beta.

Ali glasanje za njega u Senatu od 100 mesta, gde republikanci i demokrate imaju po 50 senatora, propalo je, i to po partijskoj liniji – svi republikanci glasali su protiv njega.

Time se stvaraju nove sumnje u mogućnost temeljne rasprave a kamoli i u moguć kompromis o uvođenju mera za bezbednost posedovanja oružja. Konačno je glasanje bilo 47 prema 47, a potrebno je bilo 60 glasova da se predlog usvoji.

„Niko od nas nema nikakve iluzije da će ovo biti lako”, rekao je Šumer pre glasanja.

Glasanje je ogolilo i učestalost masovnih ubistava u SAD, pošto je Senat bio u neuobičajenom položaju da kaska za događajima, glasajući za zakon koji odgovara na pucnjavu u Bafalu i u Kaliforniji, ali se dogodio još jedan masakr, ovog puta u Teksasu, u osnovnoj školi kada su ubijeni 19 dece i dve nastavnice.

Šumer je rekao da će dati pregovaračima iz dve stranke u Senatu oko dve nedelje, dok je Kongres na pauzi, da pokušaju da postignu kompromis da se usvoji zakon sa 60 glasova, koliko je potrebno.

Međutim, mada se mala grupa senatora okupila da raspravlja o tome, izgleda da nema mnogo želje među republikancima za velike promene. Šumer je priznao da su demokrate vrlo skeptične o mogućnosti postizanja dogovora.

(Politika)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner