Хроника

САД: Републиканци у Сенату блокирали предлог закона о "домаћем тероризму", који би отворио расправу о "злочинима из мржње и на безбедност поседовања оружја"

Штампа
петак, 27. мај 2022.

 ВАШИНГТОН – Први покушај америчких владајућих демократа да одговоре на оружане нападе на грађане у Бафалу и децу у Јувалдеу у Тексасу пропао је данас у Сенату Конгреса САД.

Републиканци су блокирали предлог закона о домаћем тероризму који би отворио расправу о тешким питањима која се односе на злочине из мржње и на безбедност поседовања оружја.

Вођа већине у Сенату демократа Чак Шумер, покушао је да подстакне републиканце да подрже предлог закона о домаћем тероризму.

Закон је брзо прошао кроз Представнички дом америчког Конгреса прошле недеље, после масовног убиства у продавници у Бафалу у америчкој држави Њујорк, и у цркви у Јужној Калифорнији, која су била уперена на обојене људе.

Шумер је рекао да би тај закон могао да постане основа за преговоре, преноси Бета.

Али гласање за њега у Сенату од 100 места, где републиканци и демократе имају по 50 сенатора, пропало је, и то по партијској линији – сви републиканци гласали су против њега.

Тиме се стварају нове сумње у могућност темељне расправе а камоли и у могућ компромис о увођењу мера за безбедност поседовања оружја. Коначно је гласање било 47 према 47, а потребно је било 60 гласова да се предлог усвоји.

„Нико од нас нема никакве илузије да ће ово бити лако”, рекао је Шумер пре гласања.

Гласање је оголило и учесталост масовних убистава у САД, пошто је Сенат био у неуобичајеном положају да каска за догађајима, гласајући за закон који одговара на пуцњаву у Бафалу и у Калифорнији, али се догодио још један масакр, овог пута у Тексасу, у основној школи када су убијени 19 деце и две наставнице.

Шумер је рекао да ће дати преговарачима из две странке у Сенату око две недеље, док је Конгрес на паузи, да покушају да постигну компромис да се усвоји закон са 60 гласова, колико је потребно.

Међутим, мада се мала група сенатора окупила да расправља о томе, изгледа да нема много жеље међу републиканцима за велике промене. Шумер је признао да су демократе врло скептичне о могућности постизања договора.

(Политика)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]